Jak rozwija się sadownictwo w Meksyku?
Z powodu wyjątkowo niekorzystnych warunków atmosferycznych, szacuje się, że produkcja jabłek w Meksyku spadnie o 11% w porównaniu z rokiem poprzednim.
Z powodu uszkodzeń spowodowanych mrozem produkcja winogron również będzie niższa. Już trzeci rok z rzędu spada produkcja gruszek. Wynika to głównie z trzech rzeczy – nieopłacalności produkcji, braku inwestycji i wsparcia dla tego sektora.
Jabłka są uprawiane w ponad 20 stanach Meksyku. Ponad połowa produkcji, dokładnie 56%, jest zlokalizowana w stanie Chihuahua, który w ciągu ostatniej dekady odnotowuje stały wzrost produkcji.
Produkcja prawdopodobnie wzrośnie w ciągu najbliższych pięciu lat, ponieważ nowe nasadzenia jabłoni zaczną owocować. W stanie Chihuahua 30% powierzchni upraw stanowią sady o gęstym nasadzeniu, pozostałą powierzchnię zajmują tradycyjne sady, gdzie rośnie od 350 do 400 drzew na hektar.
W ostatnich latach wzrosła liczba nasadzeń jabłoni Golden Delicious. Wynika to z korzystnych dla uprawy tej odmiany warunków pogodowych. Istnieje również duży popyt krajowy na tę odmianę. Obecnie zajmuje ona 67% powierzchni, 31% stanowi Red Delicious.
Import jabłek z USA spadł w porównaniu z ubiegłym rokiem. Wynika to przede wszystkim ze zbyt wysokich cen.
Meksykanie są konsumentami owoców dosyć wrażliwymi na ceny. Jabłka, gruszki i winogrona to owoce, na które pozwalają sobie osoby o średnich i wysokich dochodach. Jednak zachowania konsumentów podczas pandemii COVID-19 uległy zmianie i również Meksykanie zaczęli spożywać większe ilości świeżych owoców i warzyw. Trwająca niestabilność gospodarcza i siła nabywcza pieniądza mogą jednak obniżyć spożycie jabłek, gruszek i winogron w nadchodzących miesiącach.