Ile jabłek jest w amerykańskich chłodniach?
Według statystyk opublikowanych przez WAPA na dzień 1 grudnia 2020 roku zapasy jabłek w Stanach Zjednoczonych wynosiły 1,959,288 ton i w porównaniu z 2019 rokiem były niższe o ponad 13%. Może to wskazywać na spadek tegorocznych zbiorów, ale także na wzrost sprzedaży.
Jeśli chodzi o wielkość produkcji jabłek w USA, od wielu lat pozycję lidera zajmowała odmiana Red Delicious, ale kilka lat temu trend się zmienił i teraz to Gala zajmuje zaszczytne pierwsze miejsce. Wynika to z większej zdolności adaptacyjnej tej odmiany odmiany, krótszego okresu wegetacji i dobrego popytu zarówno w kraju, jak i w większości krajów świata.
To właśnie jabłek odmiany Gala jest obecnie najwięcej w przechowalniach amerykańskich sadowników – ponad 398 tys. ton, 16,7% mniej niż rok wcześniej w tym samym okresie.
Spadek zapasów jabłek Red Delicious był jeszcze bardziej znaczący – w porównaniu z rokiem poprzednim, odmiana odnotowała spadek o ponad 23%. Łącznie na dzień 1 grudnia 2020 roku w magazynach w USA znajdowało się nieco ponad 369 tysięcy ton jabłek tej odmiany.
Trzecie miejsce zajmuje odmiana Fuji, której w przechowalniach było ponad 280 tys. ton – tylko o 0,2% mniej niż rok wcześniej. Kolejne miejsca zajmują odmiany: Granny Smith i Honeycrisp, których zapasy były niewiele niższe niż Fuji. Jeśli chodzi o pierwszą odmianę, w porównaniu z zeszłym rokiem nastąpił spadek o 19,7%, w przypadku drugiej o 2 %.
Odmiana jabłek Golden Delicious zajmuje dopiero siódme miejsce pod względem zapasów jabłek w USA. Co ciekawe rezerwy Goldena są aż o ponad 38% niższe, w porównaniu z rokiem 2019.
Źródło: USDA