10 tysięcy dolarów za pół kilograma czereśni
500-gramowe opakowanie czereśni zostało sprzedane na pierwszej tegorocznej aukcji w prefekturze Yamagata za milion jenów (9,8 tysiąca dolarów), podaje RIA Novosti, powołując się na lokalne stowarzyszenie spółdzielni rolniczych.
Najdroższą partię stanowiło kilkadziesiąt wyselekcjonowanych, dużych owoców odmiany Satonisiki.
Wysoką cenę tłumaczy technologia uprawy. Drzewa rosną w specjalnych doniczkach. Od czerwca do początku października umieszcza się je w chłodni, a następnie przenosi do szklarni. W szklarni utrzymuje się temperaturę 25 stopni w ciągu dnia i około 13 stopni w nocy.
Miasto Tendo, w którym uprawia się tę odmianę czereśni, szczyci się najwcześniejszymi zbiorami w Japonii. Prefektura Yamagata jest tradycyjnie uważana za dostawcę najsmaczniejszych czereśni w Japonii, które stanowią 75% wszystkich czereśni produkowanych w Japonii. Pierwsze owoce zbierane są na przełomie wiosny i lata.
Źródło: East-fruit
Komentarze
I o tym trzeba pisać i informować świat...