Uprawa jabłoni przynosi więcej korzyści niż szkód dla klimatu
Hektar sadu jabłoniowego, według badań opublikowanych przez Uniwersytet Cornella – jeden z najbardziej prestiżowych uniwersytetów amerykańskich, pozwala na ograniczenie emisji dwutlenku węgla do atmosfery o ponad 40 ton rocznie, co ma pozytywny wpływ na klimat Ziemi. Ponadto sady wzbogacają atmosferę w tlen. Każdy hektar sadu jabłoniowego produkuje około 30 ton tlenu rocznie.
Sad pełni też rodzaj olbrzymiego klimatyzatora, w upalne dni ochładzając powietrze atmosferyczne, moc chłodnicza generowana przez hektar sadu jabłoniowego wynosi 2900000000 W. Dla porównania przeciętny domowy klimatyzator zapewnia około 2900 W na godzinę, żeby osiągnąć wydajność jaką jest w stanie wygenerować hektar sadu, musiałby pracować nieprzerwanie przez około 115 lat!
Oznacza to, że im więcej sadów, tym lepiej ludzkość radzi sobie z problemem globalnego ocieplenia.
Jednak naukowcy zwracają uwagę także na negatywne aspekty uprawy jabłoni. To przede wszystkim emisja dwutlenku węgla związana z produkcją i stosowaniem nawozów i środków ochrony roślin niezbędnych do wyprodukowania jabłek. W tym przypadku sady ekologiczne będą miały przewagę, ponieważ do uprawy ekologicznych owoców nie stosuje się mineralnych nawozów azotowych oraz chemicznych środków ochrony roślin.
Eksperci zwracają również uwagę na fakt, że rozwój technologii pozwala zminimalizować te negatywne aspekty. Wykorzystanie cyfryzacji i sztucznej inteligencji w uprawie jabłoni, zdaniem ekspertów, zmniejszy ilość stosowanych nawozów i środków ochrony roślin, wykorzystując je tylko na tych obszarach, na których są naprawdę potrzebne i w optymalnym czasie, co również zwiększy ich efektywność. Dodatkowo, w przyszłości w sadach będzie więcej urządzeń zasilanych energią elektryczną pochodzącą z odnawialnych źródeł energii, co również będzie miało pozytywny wpływ na klimat.
Jak wynika z badań, uprawa jabłoni przynosi więcej korzyści niż szkód dla klimatu Ziemi. Nie wspominając o korzyściach zdrowotnych wynikających ze spożywania świeżych owoców, które są nie do przecenienia...
Komentarze