Ekologiczne torebki ze skórek owoców
Niemieccy uczniowie Lobke Beckfeld i Johanna Hechemeyer-Kürten opracowali ekologiczne torby ze skórek owoców. Rozpuszczają się w wodzie i mogą być używane do nawożenia roślin.
Sonnet155 to półprzezroczysta torba zawierająca organiczne składniki. Jest wytwarzana ze skórek owoców pozostałych po produkcji soków oraz krótkich włókien celulozowych pochodzących z lokalnej fabryki tekstyliów.
Kluczowym składnikiem Sonnet155 jest pektyna, substancja żelująca, która jest ekstrahowana ze ścian komórkowych odpadów owocowych i działa jak naturalny środek wiążący. Jest zmieszana z włóknami celulozowymi o długości poniżej 5 milimetrów. Powstałą substancję zalewamy ciepłą wodą i pozostawiamy w formie do zestalenia na pięć dni. Następnie torby są zszywane niczym prawdziwa skóra.
Zawartość procentowa celulozy, a także długość i gęstość włókien decydują o strukturze oraz stopniu przezroczystości i elastyczności materiału. Naturalne pigmenty oferują różnorodne kolory od jasnych do ciemnych, od półprzezroczystych do nieprzezroczystych, od matowych do błyszczących. Sonnet155 jest dostępny w różnych rozmiarach, od małych portfeli po duże torebki.
„Zaprojektowaliśmy torbę jako alternatywę dla zwykłej torebki papierowej, ale oczywiście mamy nadzieję, że ludziom się spodoba i będzie używana do momentu, aż zacznie się rozpuszczać” - powiedział Hechemeyer-Kürten.
Gdy torebka stanie się bezużyteczny wystarczy rozpuścić ją w ciepłej wodzie.
Źródło: innovation.24tv.ua, za: Dezeen