Choroby truskawki zwalczaj już w fazie kwitnienia!
Kluczowym terminem w ochronie truskawki jest okres kwitnienia i dojrzewania owoców. To właśnie w tym czasie rośliny są wyjątkowo narażone na porażenie grzybami powodującymi najgroźniejsze choroby truskawki: szarą pleśń i antraknozę. Czym je zwalczać skutecznie i bezpiecznie dla środowiska oraz konsumentów?
Choroby truskawki zwalczaj wcześnie
Niezwykle istotne w ochronie fungicydowej truskawki jest wczesne rozpoznanie choroby i niemal natychmiastowe przeprowadzenie zabiegów. Niestety, często jest to niemal niewykonalne. Rolnik nie jest w stanie tzw. „gołym okiem” ocenić, czy infekcja na plantacji już wystąpiła czy nie. Dlatego lepiej jest wykonać zabiegi profilaktycznie, obserwując przebieg pogody oraz fazę rozwojową truskawki.
W okresie kwitnienia i dojrzewania owoców dominują dwie choroby: antraknoza oraz szara pleśń. W obydwu przypadkach sprzyjającymi warunkami do ich rozwoju jest wysoka temperatura oraz wysoka wilgotność. W maju i czerwcu przy tzw. przekropnej pogodzie możemy się więc spodziewać ich intensywnego rozwoju na plantacjach.
Obydwie z wyżej wymienionych chorób powodują bardzo duże straty w plonie handlowym. Aby więc skutecznie zapobiegać porażeniu owoców, zabiegi muszą być wykonywane znacznie wcześniej, czyli w okresie kwitnienia.
Antraknoza truskawki - objawy
Antraknoza może atakować wszystkie nadziemne części rośliny: liście, kwiaty i owoce. W przypadku liści, powoduje ich więdnięcie i zamieranie. Jeśli wystąpi na kwiatach i zawiązkach owoców – zaczną one brunatnieć, a potem zamierać.
W sytuacji, gdy porażone zostaną owoce, pojawiają się na nich charakterystyczne, wklęsłe, brunatno-brązowe plamy. Oczywiście, objawy tej choroby na owocach dyskwalifikują je ze sprzedaży na cele konsumpcyjne. Dlatego należy ją zwalczać, zanim jeszcze zaatakuje owoce – przy pierwszych objawach występujących na liściach.
Szara pleśń na truskawkach – najgroźniejsza
- Drugą i znacznie groźniejszą chorobą grzybową na plantacjach truskawki jest szara pleśń. Występuje ona też w uprawie wielu innych gatunków: warzyw, owoców, czy upraw rolniczych – podkreśla Marcin Kanownik, menedżer ds. upraw rolniczych Innvigo.
Pierwsze objawy szarej pleśni pojawiają się na kwiatach, powodując ich brunatnienie, a w konsekwencji - zamieranie. Jest to kluczowy moment w ochronie przeciw tej chorobie. Niestety, rozpoznanie objawów w ich początkowej fazie jest wyjątkowo trudne. Z kolei jeżeli nie wykonamy zabiegów fungicydowych w tym czasie, może dojść do porażenia owoców przez szarą pleśń.
Objawy są tu bardzo charakterystyczne i łatwe do zdiagnozowania: owoce są pokryte charakterystyczną białą pylącą grzybnią i nawet przy ich poruszeniu, nalot może się przenosić na kolejne owoce. Co ważne, kiedy owoce zostaną porażone, na ochronę fungicydową jest już za późno. Zabieg trzeba wykonać przy pierwszych objawach, które pojawią się na kwiatach. Nie jest to jednak łatwe do zaobserwowania (podobnie jak w przypadku antraknozy), dlatego zazwyczaj rolnicy decydują się na przeprowadzenie zabiegów zapobiegawczo.
Technologia ochrony – kluczowe czynniki
Planując technologię ochrony fungicydowej, warto wziąć pod uwagę kilka kluczowych czynników. Oczywiście – właściwy termin, o czym już wyżej wspomnieliśmy. Poza tym, niezwykle istotne jest odpowiednie dobieranie i zmianowanie substancji aktywnych w trakcie sezonu.
- W przypadku ochrony fungicydowej truskawki, bardzo ważny jest też okres karencji stosowanych środków. Są to owoce miękkie, które często są narażone na choroby grzybowe, a do tego - przeznaczane są do bezpośredniej konsumpcji. Jakiekolwiek choroby grzybowe dyskwalifikuję je więc ze sprzedaży. Dlatego preparaty stosowane w truskawce powinny mieć jednocześnie wysoką skuteczność, ale też krótki okres karencji – wyjaśnia Marcin Kanownik.
Czym zwalczać choroby truskawki?
W sezonie 2021 na rynku pojawiła się nowość - Puenta 62,50 WG - preparat dwuskładnikowy zawierający cyprodynil i fludioksonil. Dzięki pierwszej z wymienionych substancji aktywnych działa on wgłębnie i systemiczne, a zawartość drugiej daje mu silne działanie zapobiegawcze, kontaktowe. Aktualnie jest on zarejestrowany w ochronie owoców: truskawki i maliny oraz warzyw: fasoli i pomidora szklarniowego. Jednak w najbliższych tygodniach spodziewane jest rozszerzenie rejestracji również o możliwość stosowania w jabłoni do zwalczania szarej pleśni i gorzkiej zgnilizny. O ochronie fungicydowej sadów przeczytasz tutaj.
W truskawce Puenta bardzo dobrze zwalcza szarą pleśń, antraknozę i mączniaka. Warto tu podkreślić bardzo krótki okres karencji, który w przypadku ochrony truskawki wynosi zaledwie trzy dni. Dodatkowo, preparat ten może być stosowany trzy razy w trakcie wegetacji.
Ale oczywiście, nie można oprzeć technologii ochrony truskawki tylko na tym jednym fungicydzie. Podczas wilgotnego maja i czerwca (bo w tym okresie będą najczęściej wykonywane zabiegi), trzeba będzie sięgnąć też po inną substancję aktywną. Świetnym komponentem do stosowania naprzemiennie z Puentą, będzie Batalion 450 SC. Zawiera on inną substancję aktywną: pirymetanil, równie skuteczny w zwalczaniu szarej pleśni. W odróżnieniu od Puenty, może on być stosowany aż do fazy dojrzewania owoców. Okres karencji w tym przypadku również wynosi 3 dni.
Co ważne, jest to preparat zawierający mocniejszy pirymetanil od większości innych fungicydów, ponieważ koncentracja substancji aktywnej wynosi 450 g/litr, podczas gdy zazwyczaj w większości innych preparatów jest to 300 g/litr. Batalion działa głównie powierzchniowo, zapobiegawczo i interwencyjnie.