Spadł polski eksport owoców
W pierwszych jedenastu miesiącach 2010 roku wielkość wyeksportowanych z Polski świeżych owoców osiągnęła 864,8 tys. ton,
a warzyw świeżych odpowiednio 536,2 tys. ton - informuje FAMMU/FAPA.
Za wysłane w minionym roku owoce polscy eksporterzy uzyskali sumę 341,8 mln EUR, a za warzywa 435,1 mln EUR. Tym samym, w okresie od stycznia do końca listopada minionego roku wyeksportowaliśmy o 6% owoców mniej wobec analogicznego roku 2009 oraz o 3% więcej warzyw. Wartość eksportowanych owoców pozostała na w zasadzie niezmienionym wobec roku poprzedniego poziomie, natomiast droższe były warzywa - ich wartość w porównaniu z jedenastoma miesiącami 2009 roku wzrosła w minionym roku o prawie 17%.
W pierwszych jedenastu miesiącach 2010 roku niewiele wzrósł eksport przetworów owocowo-warzywnych - przetworzonych warzyw wysłaliśmy dokładnie o 4% więcej - nieco ponad 597 tys. ton, a przetworzonych owoców o 5% więcej - 694,1 tys. ton. Za wyeksportowane przetworzone owoce polscy eksporterzy otrzymali ponad 737 mln EUR, a za przetworzone produkty warzywne odpowiednio 475,8 mln EUR.
W polskim eksporcie owoców świeżych jak co roku dominowały dostawy do ugrupowania państw WNP - w sumie w tym kierunku wysłaliśmy aż 78% łącznych dostaw owoców - 678,4 tys. ton w tym ponad 577 tys. ton stanowiły polskie jabłka.
Eksport polskich owoców do unijnej "27" wyniósł w omawianym okresie nieco ponad 181 tys. ton. W przypadku eksportu polskich warzyw świezych, około 64% z nich dostarczono na unijny rynek - 341,0 tys. ton, a pozostała ilość trafiła na rynki wschodnie - 190 tys. ton.
Polskie przetwory owocowe zdominowały przede wszystkim rynek unijny - ponad 600,0 tys. ton - w sumie w tym kierunku dostarczono ponad 86% łącznego eksportu przetworzonych owoców. Natomiast w przypadku eksportowanych z Polski przetworów warzywnych około 391 tys. ton zaimportowały kraje unijne, a pozostała ilość sprowadzona została przez kraje WNP - ponad 292 tys. ton.
W okresie od stycznia do końca listopada 2010 roku Polska zaimportowała nieco więcej niż przed rokiem owoców świeżych - 1,02 mln ton wobec 992,0 tys. ton przed rokiem. Za sprowadzone owoce polscy importerzy zapłacili wyższą sumę - łącznie 751,5 mln EUR, czyli o 12% więcej.
W dostawach jak co roku dominowały cytrusy - ponad 341 tys. ton oraz banany - 221,8 tys. ton. W omawianym okresie import warzyw utrzymał się na nieco wyższym poziomie - 377,5 tys. ton wobec 322 tys. ton rok wcześniej. Za sprowadzone warzywa zapłaciliśmy łącznie niecałe 310
mln EUR. Zbliżone do poprzedniorocznych wielkości utrzymał import przetworzonych owoców - 252,7 tys. ton, oraz warzyw - 263,5 tys. ton.
W przypadku dostarczonych na polski rynek warzyw świeżych - zdominowały je produkty sprowadzone z krajów Wspólnotowych - łącznie 337 tys. ton, natomiast jak co roku owoce głównie trafiły do nas z dwóch kierunku - mniej więcej po około 50% z państw trzecich i z Unii Europejskiej.
Xródło: FAMMU/FAPA, Ministerstwo Rolnictwa, portalspozywczy.pl
Komentarze