![](/images/2023/pawel_gwardys_zamglawianie_owocow.jpg)
Choroby przechowalnicze owoców – dwie metody zwalczania
Redakcja E-sadownictwo
Odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania dotyczące zastosowania kwasu podchlorawego do zwalczania chorób przechowalniczych. Zapraszamy do obejrzenia filmu:
Komentarze
Wyniki niezależnych badań wykonanych przez Uniwersytet Rolniczy w Krakowie oraz Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach mozna znaleźć w poniższym linku:
https://www.sad24.pl/sady/ograniczenie-strat-i-poprawa-jakosci-mikrobiologicznej-owocow-po-zbiorze/
Co do formy aplikacji kwasu podchlorawego to stosowane jest tak zwane zamgławianie suchą mgłą. Urządzenie ultradźwiękowe wytwarza krople cieczy o wielkości poniżej 10 mikronów. Takiej wielkości krople zachowują się jak gaz a nie jak ciecz. Odbijają się od powierzchni i mogą penetrować trudno dostępne miejsca. Kwas podchlorawy napotykając bakterie czy grzyby zabija je.
quote name="Mirosław"]Wyjaśniam sposób działania:
1) Opryskując owoce 1-2 dni przed zbiorem Agro ECA Protect likwidujemy wszelkie rozpoczynające się (nie widoczne gołym okiem) infekcje grzybowe oraz dezynfekujemy owoce przed wprowadzeniem do chłodni
2) Po wstawieniu do chłodni dezynfekujemy poprzez zamgławianie kwasem podchlorawym (Agro ECA) komorę, skrzynie oraz owoce z chorobotwórczych patogenów.
Dzięki zredukowania do minimum infekcji z sadu oraz usunięciu patogenów w chłodni owoce są zabezpieczone przed infekcjami w trakcie przechowywania.
Skuteczność potwierdzona przez wielu producentów oraz min. Grupę Producentów - Owoc Łącki https://youtu.be/N8DbVN-ZK-A
1) Opryskując owoce 1-2 dni przed zbiorem Agro ECA Protect likwidujemy wszelkie rozpoczynające się (nie widoczne gołym okiem) infekcje grzybowe oraz dezynfekujemy owoce przed wprowadzeniem do chłodni
2) Po wstawieniu do chłodni dezynfekujemy poprzez zamgławianie kwasem podchlorawym (Agro ECA) komorę, skrzynie oraz owoce z chorobotwórczych patogenów.
Dzięki zredukowania do minimum infekcji z sadu oraz usunięciu patogenów w chłodni owoce są zabezpieczone przed infekcjami w trakcie przechowywania.
Skuteczność potwierdzona przez wielu producentów oraz min. Grupę Producentów - Owoc Łącki https://youtu.be/N8DbVN-ZK-A