Zalecenia sadownicze UPL z dnia: 16.04.2024
Na najbliższe dni (tj. 17-19.04.br.) spodziewane są przygruntowe przymrozki (od -2°C do -0,5°C), które mogą spowodować straty w plonie drzew owocowych, zwłaszcza gatunków w fazie koniec kwitnienia / opadanie kwiatków (grusza, jabłoń) lub rosnących już zawiązków (brozskwinia, morela, śliwa, czereśnia, grusza), dlatego warto poczynić wszelkie starania do zabezpieczenia upraw przed i po ewentualnym spadku temperatury > 0°C.
WSZYSTKIE GATUNKI DARZEW OWOCOWYCH
Zabieg zabezpieczający przed przymrozkiem / przymrozkami: Asahi SL w dawce 0,5-0,6 l/ha*
UWAGI: *można połączyć z zabiegiem fungicydowym po deszczu i ustaniu wiatrów, najlepiej – nie wcześniej niż 20 godz. i nie później niż 10-12 godz. przed wystąpieniem przymrozku; dodatkowo można dodać biostymulator roślinny BM START w dawce 1,5 l/ha i wtedy stosujemy dolną dawkę 0,5 l/ha Asahi SL; biostymulator BM START należy dodawać do mieszaniny jako ostatni
JABŁOŃ / GRUSZA
Zabieg regeneracyjny po przymrozku / przymrozkach: Promalin w dawce 0,5 l/ha / Regulex 10 SG w dawce 0,05 kg/ha*
UWAGI: *można połączyć z: fungicydem, zwilżaczem np. Silwet Gold; wykonać najlepiej do 24 godz. po wystąpieniu przymrozku; min. temperatura aplikacji 8-10°C (nie 15-16°C !!!); do regulatorów wzrostu Promalin / Regulex 10 SG nie ma potrzeby zakwaszania wody (do pH ok. 8)
ŚLIWA / CZEREŚNIA / WIŚNIA / BRZOSKWINIA / MORELA
Zabieg regeneracyjny po przymrozku / przymrozkach:
Asahi SL w dawce 0,5 l/ha + BM START w dawce 1,5 l/ha*
UWAGI: *można połączyć z: fungydem, zwilżaczem np. Silwet Gold; wykonać najlepiej do 24 godz. po wystąpieniu przymrozku; min. temperatura aplikacji 4-5°C; biostymulator BM START należy dodawać do mieszaniny jako ostatni
Tomasz Sikora, Doradca Sadowniczy - Drzewa Owocowe - ProNutiva/ UPL Polska
Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone na etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych na etykiecie