- Posty: 681
Cięcie jabłoni 2010/2011
- slawex
- Wylogowany
Mniej
Więcej
2011/02/04 19:09 #1635
przez slawex
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
I apropo sposobu Ciecia to jest jeden- zeby jabłka wyrosły grube i ładne ;) bo przeciez chodzi o owoc a nie o galazki. Ja raczej staram sie prostowac gałazki, ciecie na klik moze i dobre ale pracochłonne wiec juz nie kazałem ekipie sie w to bawic maja sie ruszac i do przodu, wywalic pare gałazek od dołu przyciac zeby nie klapło jak pujdzie owoc i bedzie
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- rafcio66
- Autor tematu
- Wylogowany
2011/02/05 07:11 #1642
przez rafcio66
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
No rozumiem Cię cięcie na klik jest może i pracochłonne, ale jak się wpadnie we wprawę to już się nie pamięta, że się wykonuje takie cięcie. Ale ja staram się stosować to cięcie, zwłaszcza na dolnych partiach korony, gdzie są młode gałązki nie usztywnione, bo jak dojdzie do tego owoc to niektóre gałązki potrafią dosłownie kłaść się na ziemi, a później nie można wykonać żadnego zabiegu agrotechnicznego pod drzewkiem. Fakt jeśli chce się mieć szybko obcięty sad a ekipa może nie wie jak ciąć na klik to raczej niech tego nie robią. Ale zauważyłem że większość ekip nie zna podstawowych zasad o cięciu, szczególnie o tym że gałęzi NIEWOLNO skracać, a przynajmniej się nie powinno, a druga sprawa, to chyba zostawiają jednak za dużo gałęzi na drzewach, gdzie jabłka są później w zacienieniu, a na dodatek nie można ich nieraz dopryskać.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- slawex
- Wylogowany
Mniej
Więcej
- Posty: 681
2011/02/15 17:33 #1770
przez slawex
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
No jesli jestes na biezaco to juz chyba słyszałes ze ten trend- na klik jest nie aktualny. Holender tłumaczył na szkoleniu ze szybciej sie starzeja gałazki ciete tym sposobem ;D co 2 lata to zmieniaja zdanie ;) zreszta jak
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- rafcio66
- Autor tematu
- Wylogowany
2011/02/15 19:13 #1808
przez rafcio66
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Trend na klik nie aktualny ja czytałem ostatnio że cięcie na klik jest nadal aktualne ale skoro mają takie widzi mi się :laugh:
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- slawex
- Wylogowany
Mniej
Więcej
- Posty: 681
2011/02/17 20:58 #2001
przez slawex
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
hehe a bo to taki pic na wode ;) co chwile wprowadzaja cos nowego zeby mieli o czym szkolenia prowadzic i za co kase brac-doradcy
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- rafcio66
- Autor tematu
- Wylogowany
2011/02/18 07:35 #2012
przez rafcio66
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
A zaraz może zmienią technikę cięcia na tzw. "pstryk" tylko ciekawe jak długo ta metoda i inne będą działać :laugh:
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- rafcio66
- Autor tematu
- Wylogowany
2011/02/18 07:40 #2015
przez rafcio66
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
A podobno cięcie na klik to tak jak kiedyś cięcie na pąk tylko trochę nowsza wersja, bardziej zareklamowana :woohoo:
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- slawex
- Wylogowany
Mniej
Więcej
- Posty: 681
2011/02/18 12:18 #2031
przez slawex
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
U mnie juz prawie przeciete jeszcze tylko idaret ale narazie zrobiłem przerwe bo nie za ciekawie te paki wygladaja ;/
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- rafcio66
- Autor tematu
- Wylogowany
2011/02/18 17:12 #2040
przez rafcio66
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Dlaczego nie za ciekawie? Czyżby od mrozów? bo u mnie na razie nie jest aż tak źle
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- slawex
- Wylogowany
Mniej
Więcej
- Posty: 681
2011/02/22 14:34 #2235
przez slawex
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Najbardziej ucierpiał szampion i idared ale u sasiada patrZyłem gale goldena elize to brazowiutkie paki tez sie trafiaja . Nie wiem czym to spowodowane jest - niby nie było duzych mrozów
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Czas generowania strony: 0.279 s.