Tendencje w eksporcie
netak

Podczas Fruit Logistica i targów Ctifl sondowano tendencje i okazuje się, że w ciągu ostatnich dziesięciu lat o ponad 20% (objętościowo) zwiększył się eksport warzyw, a owoców spadł o 11% i wyniósł w przybliżeniu 1,35 mln ton w 2011 roku i nadal jest większy niż warzyw (1 mln ton, częściowo to reeksport z Maroka i Hiszpanii).
Wartość eksportu owoców oscylowała w granicach 1,3 mld euro w latach 2001 i 2011. Ceny eksportowe owoców i warzyw zwiększają się nieznacznie. Średnia roczna stopa wzrostu ceny owoców na eksport osiągnęła 1,2%, warzyw – 0,4%.
Zbiory jabłek i gruszek we Francji były słabe w sezonie 2012. Warzywa natomiast udały się na polach nawadnianych (susza), stąd teraz ich ceny nie są wysokie w przeciwieństwie do krajowych owoców.
Mimo to spożycie owoców wzrosło w 2012 roku o 5,1% w porównaniu z 2011 rokiem i o 0,1% w porównaniu ze średnią z lat 2007–2011. Zamówienia warzyw zwiększyły się o 1,2% w porównaniu z 2011 rokiem, ale zmniejszyły się o 1% w porównaniu ze średnią z lat 2007-2011).
Jeśli chodzi o handel owocami, to Francja odnotowała w 2012 rekordowy deficyt.
Źródło: reussirfl.com, foto: Fruit Logistica
Nie przegap najnowszych wiadomości
Dodaj komentarz