Hiszpania: wzrost hiszpańskich dostaw owoców i warzyw
Hiszpański eksport owoców i warzyw wzrósł w pierwszym kwartale 2011 roku o 18% w sensie ilościowym, zyskał również 7% na wartości, w odniesieniu do analogicznego okresu w roku poprzednim. Zgodnie z Informacjami podawanymi przez Hiszpańską Federację Producentów Eksporterów Fapex, w ostatni piątek eksport warzyw i owoców wyniósł 3,1 mln t o wartości 2.813 mln euro. Wzrost eksportu wynika przede wszystkim ze wzrostu konsumpcji w UE. Wśród owoców dominują owoce cytrusowe i truskawki. Pomimo spadku średniej ceny o 7%, Hiszpanie zanotowali wzrost na wartości eksportu o 13,5%, wysłano aż o 22% więcej owoców niż w roku poprzednim. Głównymi importerami hiszpańskich owoców i warzyw są Niemcy, Francja i Wielka Brytania. Eksport do Polski, która również jest odbiorcą, nie zwiększył się w ostatnim kwartale.
Źródło: freshplaza.com