5 grudnia konferencja naukowa. Najnowsze doniesienia o wpływie owoców, warzyw i soków na zdrowie człowieka
Chemoprewencyjne i kardioprotekcyjne właściwości warzyw, owoców i soków to tytuł konfrencji naukowej z cyku "Nutraceutyki w zdrowiu i chorobie",
która odbędzie się 5 grudnia 2015 r. w Krakowie w Nowohuckim Centrum Kultury. Zorganiozowana jest przez Krajową Unię Producentów Soków oraz NutriCenter, a przewodniczyć jej będzie prof. dr hab. Witold Płocharski.
Program
9.00-11.00 Sesja I Warzywa, owoce i soki aspekt odżywczy i technologiczny
Przewodniczący sesji: Prof. dr hab. Witold Płocharski
9.00-9.05 Rozpoczęcie konferencji
9.05-9.30 Prozdrowotne właściwości warzyw, owoców, soków i ich miejsce
w zbilansowanej diecie – rola dietetyka i lekarza w promocji spożycia dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska, Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum w Krakowie
9.30-10.00 Wartość odżywcza warzyw, owoców i soków klarownych, mętnych oraz smoothie owocowych i warzywnych dr Jarosław Markowski, Instytut Ogrodnictwa w Warszawie
10.00-10.20 Podstawowe wymagania dotyczące jakości handlowej i znakowania soków
prof. dr hab. Witold Płocharski, Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach
10.20-10.45 Fakty i mity na temat soków mgr inż. Barbara Groele, Krajowa Unia Producentów Soków
10.45-11.00 Dyskusja
11.00-11.30 Przerwa kawowa/ sesja posterowa
11.30-14.45 Sesja II chemoprewencyjne i kardioprotekcyjnego składniki warzyw, owoców i soków
Przewodnicząca sesji: Prof. dr hab. Elżbieta Pisulewska
11.30-12.00 Modulowanie metabolizmu komórek nowotworowych przez roślinne związki polifenolowe dr Małgorzata Tyszka-Czochara. Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum w Krakowie
12.00-12.30 Fitoskładniki warzyw, owoców i soków w prewencji nowotworów –w świetle aktualnych badań dr n. farm. Paweł Paśko, Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum w Krakowie
12.30-13.00 Warzywa i owoce w profilaktyce chorób układu krążenia dr n. med. Beata Piórecka
Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum w Krakowie
13.00-13.30 Wybrane warzywa i owoce świata, ze szczególnym uwzględnieniem polskich ( jagody goji, morwa indyjska, żurawina, aronia, jagoda kamczacka, jarmuż i inne) oraz ich rola w profilaktyce chorób. prof. dr hab. Elżbieta Pisulewska, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
13.30-13.45 Dyskusja
13.45-14.15 Przerwa obiadowa
14.15 -16.00 Sesja III Sesja młodych naukowców
(prezentacja wyłonionych w konkursie referatów, rozdanie nagród)
Przewodnicząca sesji: dr n. med. Beata Piórecka
Więcej informacji na temat konferencji na stronie organizatora