Czerechy - smak czereśni, walory przetwórcze wiśni
Wiśnia czy czereśnia? Można się zastanawiać patrząc na owoce dojrzewające na drzewach w sadzie doświadczalnym Instytut Ogrodnictwa - PIB. Jak wyjaśnia dr Marek Szymajda z Pracowni Genetyki i Hodowli Roślin Sadowniczych, są to czerechy, czyli mieszańce międzygatunkowe wiśni i czereśni.
Ich niebywała zaleta to smak deserowy owoców czereśni i walory przetwórcze wiśni. Może być uprawiana jako alternatywa dla jednego i drugiego gatunku. Sok jest ciemny, podobnie jak skórka. Miąższ jest nieco mniej zwarty niż miąższ czereśni. Owoce czerechy są większe niż wiśni. Ich masa to 8-9 g.
Ich walory doceniają już amatorzy. Są nimi zainteresowani także sadownicy. Może stanowić element zwiększający asortyment owoców w handlu.
W Dąbrowicach dojrzewają owoce na drzewach ukraińskich odmian, m.in. Czudo wisznia. Rosną w kolekcji odmianowej IO-PIB, ale stanowią także bazę do hodowli nowych odmian.
Źródło: Instytut Ogrodnictwa - PIB