Ile zebraliśmy owoców jagodowych w 2021 roku? Dane GUS
Zbiory owoców z krzewów owocowych w sadach oraz plantacji jagodowych ocenione zostały na ok. 0,6 mln t, tj. ok. 2% więcej od zbiorów roku poprzedniego.
Ocenia się, że produkcja owoców z krzewów owocowych w sadach i z plantacji jagodowych wyniosła ok. 565 tys. t i była o prawie 2% większa w porównaniu do roku ubiegłego. W 2021 r. gorsza była natomiast jakość zebranych owoców, na co wpłynęły częste i obfite opady deszczu w okresie dojrzewania owoców. Duża wilgotność sprzyjała rozwojowi chorób grzybowych i szkodników, a ich zwalczanie było utrudnione.
Niesprzyjające warunki największy wpływ miały na zbiory malin, które w 2021 r. były o ok. 13% mniejsze w porównaniu z rokiem ubiegłym i wyniosły niespełna 104 tys. t.
Zbiory porzeczek ogółem (czarnych i kolorowych łącznie) oszacowano na ponad 152 tys. t, tj. o 6,5% więcej od poziomu produkcji roku poprzedniego (zbiory porzeczek czarnych zostały ocenione na blisko 112 tys. t, tj. o ok. 4% więcej od ubiegłorocznych).
Produkcję agrestu oceniono na ok. 9,5 tys. t, tj. o ok. 10% więcej od produkcji roku poprzedniego. Zbiory truskawek zostały oszacowane na niespełna 156 tys. t, tj. o ok. 8% więcej od produkcji ubiegłorocznej. Ze względu na niesprzyjające warunki pogodowe, na wielu plantacjach, zwłaszcza pod osłonami, dochodziło do intensywnego rozwoju chorób grzybowych i spadku jakości plonu handlowego. Skróceniu uległ także okres podaży truskawek.
Zbiory pozostałych owoców z krzewów owocowych i plantacji jagodowych w sadach zostały oszacowane na poziomie 143 tys. t, tj. o ok. 3% więcej w porównaniu z wynikiem z roku 2020. Największy udział w tej grupie owoców mają aronia i borówka amerykańska.
Źródło: GUS