#JemJabłko z Green Eco Poland
Na przestrzeni ostatnich lat spożycie jabłek w Polsce w przeliczeniu na mieszkańca spadło o połowę – z około 25 kilogramów do zaledwie 12-13. Firma Green Eco Poland postanowiła spróbować odwrócić ten niepokojący trend stawiając na edukację najmłodszych.
W ramach Dnia Zdrowego Śniadania firma Green Eco Poland zorganizowała spotkania z dziećmi szkół podstawowych z terenu Gminy Radomin oraz Gminy Lubicz pod hasłem #JemJabłko.
Spotkania zostały przeprowadzone w ośmiu szkołach podstawowych dla trzynastu grup uczniów z klas 1-3 oraz w jednym przedszkolu dla dwóch grup 6-latków. Wszyscy uczniowie szkół i przedszkola mieli okazje skosztować jabłek bezpośrednio od polskich sadowników.
– Akcja miała na celu podniesienie świadomości o polskim jabłku, które jest smaczne, zdrowe, ma moc witamin i jest wytwarzane przez rodowitych sadowników. Z dawien dawna wiadomo, że powinniśmy konsumować owoce i warzywa produkowane w strefie klimatycznej, w której żyjemy. Zawierają one właściwe witaminy i składniki mineralne – najlepsze dla naszych organizmów. W Polsce średnia spożycia jabłek w ostatnim dwudziestoleciu spadła niemal o połowę. Jak odwrócić ten trend? Poprzez Edukację najmłodszych. – powiedział Stanisław Żuchowski, Prezes Zarządu Green Eco Poland.
Spotkanie zostało przeprowadzone przez doradcę sadowniczego Zbigniewa Marka. Dzieci mogły spróbować różnych odmian jabłek, dowiedzieć się z czego wynika ich odmienność oraz jak bada się zawartość cukrów, jędrność i jak wygląda proces przygotowania smacznego jabłka do spożycia – same mogły ocenić, która odmiana smakuje im najbardziej.
Podczas spotkania, które miało formę – „nauka poprzez zabawę” - chcieliśmy przede wszystkim powrócić do polskiej tradycji spożycia jabłek oraz podnieść świadomość pozycji polskiego sadownictwa. Jesteśmy krajem produkującym największą ilość jabłek w Europie – ok 4-5 mln ton rocznie. Mamy nadzieję, że tego typu akcja przyczyni się również do motywacji rodziców i będzie drogowskazem, jakie jabłka powinny znaleźć się w szkolnym plecaku. – powiedział Prezes Zarządu Stanisław Żuchowski.
Green Eco Poland dostarcza swoje rozwiązania nie tylko producentom owoców, ale i warzyw, dlatego podobne spotkanie zostało zorganizowane z warzywami w roli głównej.
- Chcieliśmy zaakcentować, że warto iść z naturalnym cyklem przyrody oraz zmieniającymi się porami roku i jeść warzywa, które daje nam natura w określonym czasie. Podkreślić, jak zdrowe jest spożywanie warzyw i pokazać, jak przyjemne może być ich przygotowywanie w formie kolorowych kiszonek. Opowiedzieliśmy przy tym, jak dużo witamin spożywamy razem z jedzeniem tak przygotowanych warzyw. – powiedział Stanisław Żuchowski, Prezes Zarządu Green Eco Poland.
Komentarze
Przepraszam!
Wstyd mi jak nie wiem co!
Wśród sadowników był też jeden Paweł. Z Grzegorzewic.
Panie Pawle- przepraszam za to zapomnienie. Przy najbliższej okazji do przeprosin przywiozę załącznik.
Nic mi o tym nie wiadomo. Akcję zorganizowała firma GEP, spotkania prowadziłem osobiście, jabłka dostarczyli współpracujący ze mną sadownicy (nie było wśród nich ani jednego Pawła).
Odpowiadam, choć nie wiem jaka była intencja pytania- czy to ma jakieś znaczenie?