Którym gatunkom owoców przybyło najwięcej konsumentów?
W porównaniu do listopada 2022 o połowę wzrosła liczba konsumentów przetworów z czarnej porzeczki, truskawek o raz przetworów z aronii. W liczbach bezwzględnych liczba konsumentów tych gatunków wzrosła o 6,8 mln konsumentów. Liderem w tej kategorii śliwka.
Analizie poddano dane za listopad - ostatnie dostępne w tym roku dane dotyczące konsumpcji. W porównaniu do listopada 2022 r. spożycie przetworów z czarnej porzeczki wzrosło o 57%, truskawek i ich przetworów o 47%, a przetworów z aronii o 46%.
Wśród innych gatunków porównywalnym wzrostem mogą pochwalić się boczniaki (36%).
Wzrost liczby konsumentów owoców „listopad do listopada”
W liczbach bezwzględnych czarnej porzeczce przybyło 2,6 mln konsumentów. W listopadzie br. konsumpcję przetworów z czarnej porzeczki deklarowało 7,1 mln osób.
Truskawki i ich przetwory jadło także blisko 7,1 mln konsumentów. To o 2,3 mln więcej niż 12 miesięcy temu.
W liczbach bezwzględnych aronii przybyło +1,9 mln konsumentów. Dziś przetwory z aronii je już 6,2 mln osób.
W liczbach bezwzględnych najbardziej wzrosła liczba konsumentów śliwek. W listopadzie jadło je 16,8 mln, czyli o 2,9 mln więcej niż w listopadzie ur.
Badanie zrealizował Kantar w ramach projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora”. Projekt jest realizowany przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw.
Wyniki badań konsumpcji 2020-2023
Celem realizacji badań jest m.in. zwiększenie ilości informacji o pierwszoplanowej roli warzyw i owoców w codziennym odżywianiu. Rosnąca ilości konsumentów jest jednym z popularniejszych pretekstów do komunikacji.
Aktualizowane wynik dotyczące kilkudziesięciu gatunków są publicznie dostępne na stronie WczorajNaTalerzu.pl