Ile jabłek jest jeszcze w polskich chłodniach?
Według danych opublikowanych przez WAPA na dzień 1 lutego 2024 r. w europejskich chłodniach znajdowało się 3 194 458 ton jabłek, nasze stany magazynowe wynosiły – 912 000 ton, czyli o 197 000 ton mniej względem ubiegłego roku.
Ogółem, kraje UE mają w chłodniach 3 194 458 ton jabłek, czyli o 674 067 ton mniej niż w tym samym czasie w ubiegłym roku. Największe zapasy jabłek posiadają Włosi – 1 022 579 ton, drugie miejsce zajmuje Polska – 912 000, trzecie miejsce należy do Francji - 514 309 ton.
W Polsce przechowuje się najwięcej jabłek odmiany Golden Delicious, w chłodniach na dzień 1 lutego było 215 tys. ton ten odmiany. Drugi pod względem tonażu był Red Jonaprince - 145 tys. ton, na trzecim miejscu plasuje się Idared 130 tys. ton.
Gali w polskich chłodniach było 85 tys. ton, Szampiona – 70 tys. ton. Joangoldów 40 tys. ton, Ligola 55 tys. ton.
Glostera w polskich chłodniach jest 17 tys. ton, Pinovy 40 tys. ton i Red Delicious 35 tys. ton.
źródło: WAPA