Ile jabłek zostało w polskich chłodniach?
Według danych opublikowanych przez WAPA na dzień 1 czerwca 2024 r. w europejskich chłodniach znajdowało się 751 578 ton jabłek, nasze stany magazynowe wynosiły – 174 000 ton, czyli o 156 000 ton mniej względem ubiegłego roku.
Ogółem, kraje UE mają w chłodniach 751 578 ton jabłek, o 563 413 ton mniej niż w tym samym czasie w ubiegłym roku. Największe zapasy jabłek posiadają Włosi – 269 121 ton, drugie miejsce zajmuje nasz kraj – 174 000, trzecie miejsce należy do Francji - 117 147 ton.
W Polsce przechowuje się najwięcej jabłek odmiany Golden Delicious, w chłodniach na dzień 1 czerwca było 75 tys. ton ten odmiany. Drugie miejsce zajmują ex aequo odmiany: Red Jonaprince i Idared, których było po 35 tys. ton.
Gali w polskich chłodniach było 2 tys. ton, Szampiona – 8 tys. ton.
Joangoldów i Ligola po 4 tys. ton.
źródło: WAPA