Które owoce jemy w czerwcu najchętniej?
Wśród najpopularniejszych gatunków czerwca Kantar Polska wymienia truskawki, czereśnie i jabłka. W porównaniu do czerwca 2023 roku najbardziej wzrosło spożycie czereśni, malin, borówki, czarnej porzeczki i jej przetworów oraz jagody kamczackiej. Trudno oprzeć się wrażeniu, że czerwiec to w tym roku nowy lipiec.
Stały monitoring konsumpcji zleca Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw. Badania przeprowadził Kantar Public w ramach projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, IV etap”.
Badania konsumpcji dostarczają wielu pretekstów do tego by promować walory poszczególnych gatunków. Badania finansowane są ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Regularnie dostarczają informacji na temat liczby konsumentów i częstotliwości konsumpcji poszczególnych gatunków. Dane dotyczące konsumpcji kilkudziesięciu gatunków dostępne są na WczorajNaTalerzu.pl
Konsumpcja owoców w czerwcu
W czerwcu najpopularniejszym owocem są truskawki, które w tygodniu poprzedzającym badanie spożywało 87% Polaków.
Drugie miejsce zajmują czereśnie z wynikiem 71% spożycia. Przy czym ich spożycie rok do roku wzrosło aż o 28 pp. (71% vs 43% w czerwcu ur.).
Trzecie miejsce należy do jabłka, którego spożycie było na poziomie 68%.
Nieco tylko mniej badanych deklarowało spożycie: malin (50%) i borówek (45%).
Na kolejnych miejscach badani deklarowali, iż w tygodniu poprzedzającym badanie spożywało: gruszki (33%) oraz czarne porzeczki i ich przetwory (24%).
Jagodę kamczacką spożywał co ósmy Polak (16%).
Porównując do poprzedniego miesiąca - maja, na ilości spożywających znaczące wzrosty notują: truskawki (87% vs 57%; +30pp), maliny (50% vs 28%; +22 pp.) oraz borówki (45% vs 36%; +9pp.). Patrząc na różnice +/- 5 pp. - jabłko traci względem poprzedniego miesiąca, z wynikiem68% vs 81%; -12pp.
Wzrost liczby konsumentów owoców „czerwiec 2024 do czerwca 2023
W porównaniu do czerwca 2023 wzrosło spożycie czereśni, malin, borówki, czarnej porzeczki i jej przetworów oraz jagody kamczackiej.
O ponad połowę wzrosła ilość spożywających czereśnie (71% vs 43%; +28pp.), maliny (50% vs 33%; +17pp.) oraz czarne porzeczki i ich przetwory (24% vs 16%; +8pp).
W przypadku borówek zmiana deklaracji z 31% do 45% (+14pp) oznacza wzrost o 45%. Borówka zyskała w czerwcu br. vs czerwiec ur. - 4,6 mln konsumentów.
Ilość konsumentów przetworów z czarnej porzeczki wzrosła o 47%. W przypadku jagody kamczackie i jej przetworów o 36%.
Ilość konsumentów czereśni wzrosła w skali roku o 65% (z 43% do 71% populacji), tj. o ponad 9 mln konsumentów. W przypadku malin wzrost wyniósł 52% (z 33% do 50% populacji), czyli 5,5 mln.
Na skalę wzrostu konsumpcji wpływ ma pogoda i przyśpieszenie sezonu średnio o 2 tygodnie. Czerwiec to w tym roku nowy lipiec.
W liczbach bezwzględnych jagodzie kamczackiej przybyło 1,4 mln konsumentów. Owoc i przetwory z jagody kamczackiej jadło 5,3 mln osób. Nieco większym wzrostem może pochwalić się czarna porzeczka i jej przetwory. Liczba konsumentów wynosi 7,6 mln, co oznacza 2,4 mln więcej niż w czerwcuur.
Konsumpcja w latach 2022-2024
W skali dwóch lat 2022-2024 największym wzrostem „czerwiec do czerwca” mogą pochwalić się maliny, borówki i czarna porzeczka (odpowiedni o 56%, 22% i 12%).
W porównaniu do czerwca 2022 roku najbardziej wzrosło spożycie malin - z 32% do 50% populacji. Oznacza to wzrost o 56%.
W przypadku malin oznacza to realny wzrost liczby konsumentów o 5,8 mln. W przypadku borówek o 2,6 mln. 12% procentowy wzrost ilości konsumentów czarnej porzeczki i jej przetworów oznacza 800 tys. nowych konsumentów.
Konsumpcja w latach 2021-2024
W skali trzech lat 2021-2024 dużym wzrostem „czerwiec do czerwca” mogą pochwalić się czereśnie, jagoda kamczacka, maliny, borówki i przetwory z czarnej porzeczki.
Wyniki badań konsumpcji 2020-2024
Badania pomagają w definiowaniu grup docelowych i ewaluacji strategii wielu branżowych projektów promujących spożycie.
Aktualizowane wynik dotyczące kilkudziesięciu gatunków są publicznie dostępne na stronie WczorajNaTalerzu.pl
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw