9 na 10 Polaków ma ochotę poczęstować kogoś owocem
Możliwość dzielenia się z innymi zazwyczaj sprawia nam przyjemność. 91% badanych wskazuje gatunki warzyw i owoców, którymi mieliby ochotę podzielić się z innymi osobami. Wśród gatunków którymi chcielibyśmy podzielić się są truskawki (50%), maliny (33%), jabłka (25%) i borówki (21%) oraz pomidory (19%) i ogórki (16%).
91% badanych deklaruje, że podzieliłoby się którymś z gatunków z drugą osobą.
Wśród owoców jakie chciałoby się dać drugiej osobie na pierwszym miejscu są truskawki (51%), dalej maliny (33%), jabłka (25%) i borówki (21%).
Nieznacznie mniej Polaków wskazuje na gruszki (14%) i jeżyny (10%).
Spośród warzyw mamy chęć podzielenia się pomidorem (19%) i ogórkiem (16%). Pozostałe gatunki warzyw i owoców, którymi chciałoby się podzielić z innymi wskazywano rzadziej (poniżej 10% wskazań).
Podsumowanie
Dzielenie się z innymi zazwyczaj sprawia nam przyjemność. Dajemy coś co sami posiadamy. Jeśli ludzie chcą się częstować danym produktem, może to oznaczać jego wysoką jakość i dobre wcześniejsze doświadczenia.
Niektóre produkty mają społeczna wartość, pomagają nam w budowaniu relacji, przynosimy je na spotkania towarzyskie. Nie wchodząc w szczegóły, chęć dzielenia się owocami i warzywami świadczy o ich pozytywnym odbiorze. Jest to korzystne dla producentów i gatunków. Choćby dlatego, że może prowadzić do wzrostu świadomości i zbudowania silniejszych relacji z konsumentami.
Przypomnijmy też, 60% Polaków chce w najbliższej przyszłości kupować więcej polskich owoców i warzyw. Dodatkowo aż 76% Polaków chce zobaczyć plantacje.
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw