Sok - jabłko z wartością dodaną

Soki tłoczone robią coraz większą furorę wśród klientów. „Royal apple”, „Dar Ogrodu”, „Pysio” „Wiatrowy...” czy „Maciejowy Sad” znane są już wielu konsumentom. Producenci mają z tego sporą korzyść - zamiast dostawać grosze za jabłka przemysłowe sami mogą je przerabiać, wytwarzając tzw. wartość dodaną.
Jak to robić, można się dowiedzieć na kursach organizowanych przez CDR Radom w Centrum Praktycznego Szkolenia w Zakresie Małego Przetwórstwa. Stworzono tam pełną bazę dla takiego przetwórstwa w ramach gospodarstwa, w pełni certyfikowaną dla produktów ekologicznych. Niezbędne do tego są oczywiście odpowiednie linie produkcyjne. Zakupiono ją od firmy Kreuzmayr.
W Radomiu jest jeszcze małą masarnia, niedługo powstanie mała mleczarnia. Chwałowice zaś szkolą drobnych młynarzy.
 

Nie przegap najnowszych wiadomości

icon googleObserwuj nas w Google News

Komentarze  

0 #1 Guest 2013-07-18 06:29
Gratuluję znajomości rynku
Cytować

Powiązane artykuły

Sadownicy polują

X