Czy mróz uszkodził niezebrane jabłka?
8-10 października w nocy w centrum i na wschodzie Polski notowano przymrozki. Temperatura spadała poniżej zera, sięgając na Mazowszu do -3, -5 stopni C. Tak niska temperatura mogła spowodować uszkodzenia owoców, które nie zostały zebrane.
Jeśli struktura miąższu uległa uszkodzeniu, jabłka nie będą nadawały się do przechowywania. Jednak trudno jednoznacznie określić jaki jest stopień uszkodzeń i czy owoce można przeznaczyć chociażby do krótkotrwałego przechowywania. Zwykle spadek temperatury miąższu poniżej -2 stopni wywołuje już zniszczenia w ścianach komórkowych owoców, w efekcie jabłka z uszkodzeniami, które trafią do komór KA będą szybko ulegać chorobom fizjologiczny. Odporność jabłek na przemarzanie w dużej mierze jest zależne od odmiany a także od zawartości cukrów w soku.
Komentarze