Jabłka łąckie geograficznie chronione!
Jabłka z Łącka w 2005 r. wpisano na polską listę produktów tradycyjnych, a 5 listopada 2010 br. Komisja Europejska zarejestrowała „Jabłka łąckie” jako chronione oznaczenie geograficzne. To 23. polski produkt w tym rejestrze. Obejmuje następujące odmiany i ich sporty pozyskane w Dolinie Łąckiej (gminy Łącko, Podegrodzie, Stary Sącz i Łukowica): ‘Idared’, ‘Jonagold’, ‘Szampion’, ‘Ligol’, ‘Golden Delicious’, ‘Gala’, ‘Boskoop’, ‘Red Boskoop’, ‘Elise’, ‘Early Geneve’, ‘Topaz’, ‘Lobo’, ‘Rubin’, ‘Gloster’.
Specyficzny podgórski mikroklimat wpływa na wielkość rumieńca, jędrność miąższu i kwasowość. Jabłka te mają tzw. „górską zieloną nutkę", czyli są bardziej wyraziste w smaku, kwaśniejsze i bardziej aromatyczne – podaje www.ijhar-s.gov.pl.
„Jabłka łąckie” będą poddawane kontroli zgodności procesu produkcji ze specyfikacją, aby zapewnić jak najwyższą jakość i zbudować zaufanie konsumentów. Stowarzyszenie Łącka Droga Owocowa, regionalna grupa producentów, zdecydowała się na kontrolę i certyfikację przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, COBICO Sp. z o.o., Biocert Małopolska Sp. z o.o. i TÜV Rheinland Polska Sp. z o.o.
Źródło: www.ijhar-s.gov.pl/news/items/jablka-lackie-zarejestrowane-jako-chronione-oznaczenie-geograficzne.html, bps