‘Cosmic Crisp®’– test konumencki na 5+
Doświadczenia prowadzone w stanie Waszyngton nad nową odmianą – ‘Cosmic Crisp®’ trwały 30 lat. Co ciekawe, jest ona w tym momencie promowana, jako jedna z najbardziej przyszłościowych pochodnych ‘Honeycrispa’. Na półkach sklepowych pojawi się w 2019 roku. Jeśli opierać by się na naszym konsumenckim teście smaku, przepowiadamy jej dużą popularność.
My mieliśmy okazję zobaczyć i posmakować tej nowości na targach Fruit Logistica 2018 w Berlinie. O ‘Cosmic Crispie®’ opowiadał nam Pan Bassam Bousaleh, przedstawiciel Washington Apple Commission, organizacji, która zajmuje się promocją waszyngtońskich jabłek na świecie.
‘Cosmic Crisp®’ powstała ze skrzyżowania odmian ‘Enterprise’ i ‘Honeycrisp’. Już pierwszy rzut oka pozwala stwierdzić, że ‘Cosmic Crisp®’ wyróżnia się na tle innych odmian jabłek swoją wielkością i bardzo ciemnym wybarwieniem. Jeśli chodzi o smak i teksturę miąższu, to z pewnością odziedziczyła ją po ‘Honeycrispie’. Jest bardzo chrupka i NIEZWYKLE soczysta, ale według nas, słodsza niż rodzic. Jak zachwalał przedstawiciel waszyngtońskich producentów, mutacja jest bardzo wydajna w produkcji, a po swoim drugim rodzicu (‘Enterprise’) otrzymała dobre perspektywy w przechowywaniu: 6 miesięcy w zwykłej chłodni oraz 12 miesięcy w kontrolowanej atmosferze (także bez zastosowania 1-MCP). Jeśli chodzi o choroby – nie jest podatna na gorzką plamistość i oparzenia słoneczne. Jest natomiast podatna na mączniaka. Jako ciekawostkę podajemy link do strony Unwersytetu Stanu Waszyngton, gdzie opisano dokładnie odmianę i sposób jej uprawiania: TUTAJ
Kilka dni temu mieliśmy okazję przeprowadzić rozmowę ze znanym włoskim doradcą sadowniczym. Według niego, przyszłość należy do mutacji Honeycrispa i odmian pochodnych. Zapytaliśmy oczywiście, czy na drodze nie stoją przypadkiem problemy z przechowywaniem, na które narzeka tylu sadowników. Jego zdaniem, zyski i tak pokryją ewentualne straty.
Źródło:https://www.youtube.com/embed/NrC678Khfig
Komentarze