Ceny owoców w Polsce w okresie 25 listopada – 5 grudnia 2019
Dwutygodniowa informacja o cenach żywności w Polsce (w okresie 25 listopada – 5 grudnia 2019 r.) Nr 8/2019
9.1. Ceny skupu (bez VAT) owoców według IERiGŻ-PIB
Średnia krajowa cena skupu jabłek deserowych klasy I w dniach 2–3.12.2019 r. ukształtowała się na poziomie 1,46 zł/kg, o 2% wyższym niż miesiąc wcześniej i ponad dwukrotnie wyższym niż w porównywalnym okresie 2018 r.
Na początku grudnia 2019 r. kontynuowany był wzrost cen skupu gruszek. W dniach 2-3.12.2019 r. za te owoce płacono średnio 2,45 zł/kg, o 9% więcej niż przed miesiącem i o 55% więcej niż rok wcześniej.
9.2. Ceny hurtowe owoców według ZSRIR MRiRW
Owoce krajowe
W notowaniu z 5 grudnia 2019 r. średnie hurtowe ceny jabłek i gruszek kształtowały się na poziomie wyższym niż miesiąc wcześniej. Cena gruszek w hurcie wyniosła 3,80 zł/kg i była o 13% wyższa niż przed miesiącem, a cena jabłek – 2,25 zł/kg, o 6,5% wyższa.
Owoce importowane
W notowaniu z 5 grudnia 2019 r. średnie hurtowe ceny bananów, mandarynek i winogron były wyższe niż miesiąc wcześniej. Cena hurtowa bananów wyniosła średnio 4,37 zł/kg i była o 1% wyższa niż przed miesiącem, mandarynek – 6,23 zł/kg, o 4% wyższa i winogron – 7,43 zł/kg, o 18% wyższa.
Hurtowe ceny cytryn w ciągu miesiąca obniżyły się o 1%, do 5,97 zł/kg. 9.3.
Zmiany cen detalicznych według GUS
Detaliczne ceny owoców w listopadzie 2019 r. kształtowały się na poziomie o 1,6% niższym niż w październiku br., ale o 15% wyższym niż przed rokiem.
W odniesieniu do grudnia 2017 r. ceny detaliczne owoców były niższe o 1,8%