Wzrasta zainteresowanie starymi odmianami jabłek
Stare odmiany drzew owocowych, wypierane przez nowe powoli odchodzą w zapomnienie i znikają z naszego krajobrazu. I chociaż obecnie nie przedstawiają wartości dla produkcji towarowej, zainteresowanie starymi odmianami wzrasta. Zdaniem konsumentów, stare odmiany, które często pamiętają z dzieciństwa są dużo smaczniejsze niż współczesne, nowe odmiany.
Można powiedzieć, że stare odmiany jabłek obecnie przeżywają swój renesans, ze względu na wyjątkowy smak i aromat, które często u osób starszych przywołują dzieciństwo.
„Antonówka, reneta landzberska, żeleźniak, grochówka, burgund, papierówka – co kto sobie życzy. Zainteresowanie starymi odmianami wzrasta, ze względu na ich niepowtarzalny smak.” – Andrzej Chilicki, Prezes Stowarzyszenia Augustowsko-Podlaskie Stowarzyszenie Eko-Rolników (ASER), które w swoim projekcie „Bioróżnorodność biebrzańska – chrońmy stare sady”, zwraca uwagę na to, aby nie zapominać o sadach ze starymi odmianami, które na Podlasiu stanowią niewątpliwe dziedzictwo przyrodnicze.
Stare odmiany to także ważny zasób materiału genetycznego, który może być wykorzystany do produkcji nowych odmian.
„Odtwarzanie starych odmian drzew owocowych robimy w sposób profesjonalny pod nadzorem naukowym i przy współpracy Instytutu Sadownictwa w Skierniewicach. Przeprowadziliśmy inwentaryzację starych sadów na terenie 12 gmin nadbiebrzańskich. Chcemy odtworzyć ponad 40 odmian jabłoni. Z drzew szczególnie cennych, godnych odtworzenia, zostały pobrane zrazy, wraz z pełną dokumentacją. Materiał genetyczny został zaszczepiony na odpowiednich podkładkach w szkółce „Krajowej Kolekcji Starych Odmian Drzew Owocowych” w Skierniewicach. Po kilku latach, po dokładnej ocenie, zrazy trafiają do szkółkarzy, którzy szczepią bądź okulizują je na odpowiednich podkładkach i udostępniają je wszystkim zainteresowanym. Tak właśnie, na bazie starych drzew, powstają nowe drzewka owocowe z zachowaniem genów starych odmian” – mówi Andrzej Chilicki.
„Stare odmiany jabłoni nie wymagają wspierania ich środkami chemicznymi, są bardziej odporne na choroby i wytrzymałe na warunki atmosferyczne. Odznaczają się również tym, że można je przechowywać znacznie dłużej niż jabłka, które obecnie kupujemy na rynkach. Niektóre odmiany przechowuje się nawet do marca i nie ma to wpływu na ich walory smakowe. Owoce są bardzo aromatyczne i bardzo smaczne. Trzeba chronić stare sady, gdyż w nich kryją się zapachy i smaki naszej młodości. Stare drzewa są przyjazne dla środowiska, ponieważ są naturalne. Jeśli więc ktoś chce pomóc ratować stare sady, niech w swoim przydomowym ogródku posadzi jabłonkę” – tłumaczy A. Chilicki.
Źródło: Augustowski Reporter
Komentarze