Jabłko – owoc dla zdrowia i urody. Inspiracje na zimowe dania wzmacniające odporność

 

Zimą, gdy jesteśmy szczególnie narażeni na infekcje, powinniśmy zadbać o naszą odporność. O tej porze roku zdrowa dieta powinna obfitować w sezonowe warzywa i owoce, które dostarczą nam wielu witamin i składników odżywczych. Dlatego warto jeść jak najczęściej warzywa strączkowe, kapustne, a także marchew, pietruszkę, dynię, jarmuż, buraka czy selera. Smaczne i zdrowe są też jabłka i gruszki odpowiednio przechowywane. Śmiało sięgajmy po czosnek i cebulę, które są naturalnym antybiotykiem. Jak wykorzystać potencjał sezonowych produktów, podpowiada psychodietetyk Katarzyna Błażejewska-Stuhr, ekspert III edycji kampanii „Jedz owoce i  warzywa – w nich największa moc się skrywa!”, proponując proste i zdrowe przepisy dla dzieci i  dorosłych.

Zimowa dieta powinna dostarczać naszemu organizmowi odpowiedniej ilości kalorii, jak również składników odżywczych oraz witamin niezbędnych do zachowania odporności. Niskie temperatury, krótkie dni, częste infekcje, stres – to wszystko sprawia, że możemy potrzebować dodatkowej energii. Warto więc zadbać o to, by w naszym menu pojawiło się więcej ciepłych i zdrowych dań z wykorzystaniem dostępnych warzyw i owoców.

Rozgrzewka i regeneracja na talerzu

Nic tak nie grzeje jak zupa, ta zaś w wersji z jabłek i selera jest nie tylko rozgrzewająca i sycąca, ale również smaczna i zdrowa. Zawarte w niej warzywa sprawiają, że zupa ma właściwości wyciszające i ułatwiające zaśnięcie. Seler stanowiący źródło witamin z grupy B koi nerwy, wspiera regenerację oraz działanie układu nerwowego. Jabłko jako bogactwo wielu cennych składników mineralnych, wzmacnia odporność organizmu.

 

ZUPA JABŁKOWO-SELEROWA

Propozycja dania, do przygotowania którego można zaangażować dzieci.

Składniki:

  • 1⁄2 l bulionu warzywnego
  • 300 g selera
  • 150–200 g jabłek
  • 100 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • odrobina oleju

Sposób przygotowania: cebulę zeszklij w garnku na oleju. Seler, ziemniaki oraz jabłko obierz i pokrój na kawałki. Dodaj wszystko do garnka z cebulą i zalej bulionem, gotuj do czasu, aż seler i ziemniaki zmiękną̨, a następnie zmiksuj zupę̨.

Zastrzyk energii i witamin!

Koktajl z jarmużu i jabłka to pyszny witaminowy napój dostarczający dużo składników odżywczych i energii, który może być idealną propozycją np. na drugie śniadanie. Koktajl pomaga wzmocnić odporność organizmu, ponieważ zielone warzywa (szpinak, jarmuż) są naturalnym źródłem witaminy C, magnezu, żelaza i kwasu foliowego. Jarmuż jest warzywem krajowym, dostępnym przez cały rok, ale jego “sezon” przypada właśnie jesienią i zimą.

 

ZIELONY KOKTAJL

Propozycja napoju do samodzielnego przygotowania przez dzieci pod okiem rodziców.

Składniki:

  • kilka liści jarmużu lub np. szpinaku
  • 1jabłko
  • 1/2szklanki wody

Sposób przygotowania: umyte zielone liście jarmużu i jabłko wyciskamy w wyciskarce do soków lub sokowirówce. Wodą przepłukujemy pojemnik urządzenia i dodajemy ją do koktajlu. Wszystko mieszamy.

Ryż z jabłkami to smaczne oraz pożywne danie pełne składników mineralnych i witamin, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Dzieci je uwielbiają, dlatego może stanowić danie główne, jak i smaczną, słodką kolację bądź deser. Jabłka mają drogocenny wpływ na nasz organizm. Są źródłem błonnika, węglowodanów, witaminy C, tiaminy, ryboflawiny, niacyny, witamin B6, A, E i K, wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, sodu, cynku i błonnika. Poprawiają również trawienie.

 

PIECZONE JABŁKA Z RYŻEM

Smaczna i chrupiąca przekąska, którą dzieci mogą przygotować samodzielnie pod okiem rodziców.

 

Składniki:

  • 4 duże jabłka
  • 80 g dzikiego ryżu
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta cynamonu
  • wiórki orzechowe

Sposób przygotowania: ryż gotuj w lekko osolonej wodzie przez około 10 minut. Jabłka umyj, zetnij z nich „wierzchnią” czapeczkę̨ i posmaruj je lekko olejem. Sparz rodzynki i pokrój je na kawałki. Wymieszaj je z podgotowanym ryżem i cynamonem. Ryż z dodatkami włóż̇ do jabłek, przykryj je jabłkowymi czapeczkami i wstaw do garnka. Na jego dno wlej odrobinę wody. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut. Przed podaniem posyp ryż wiórkami orzechowymi.

 

Ogólnopolska kampania informacyjno-edukacyjna „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

Nie przegap najnowszych wiadomości

icon googleObserwuj nas w Google News

Powiązane artykuły

Czego pragną kobiety?

Niespodziewany wzrost cen jabłek przemysłowych

Sadownicy polują

X