Sun Fuji – jabłko na wagę złota
Japońskie owoce są znane ze swojego wyśmienitego smaku, najwyższej jakości i niebotycznych cen. Popularne w kraju kwitnącej wiśni jabłko Sun Fuji pojawiło się pierwszy raz na rynku chińskim, jedna sztuka kosztuje 60 juanów, czyli około 35 zł.
Odmiana jabłek Sun Fuji jest uważana za śmietankę wśród jabłek premium w Japonii. Owoce są duże i mają błyszczącą, całkowicie czerwoną skórkę.
Jabłka Sun Fuji uprawiane są w japońskiej prefekturze Aomori, regionie słynącym z produkcji jabłek. W tym sezonie obszar nie ucierpiał z powodu ekstremalnych warunków pogodowych, takich jak tajfuny czy nadmierne temperatury, sprzyjające warunki pogodowe zaowocowały więc jabłkami najwyższej jakości.
Jabłka Sun Fuji są soczyste, kruche i orzeźwiające, z przyjemną równowagą słodyczy i cierpkości oraz bogatym owocowym aromatem. Przecięcie jednego z tych jabłek na pół ujawnia jego „cukierkowe serce” – tzw. „wodny rdzeń”, w której owoc zawiera obszar ciemnożółtego, półprzezroczystego miąższu otaczającego rdzeń.
Odmiana chwalona przez japońskich sadowników za swój „nieporównywalny” smak, osiąga imponujące ceny. Na niedawnej japońskiej aukcji owoców, jedno pudełko zawierające 28 sztuk jabłek Sun Fuji sprzedano za 1,3 miliona jenów (około 81 000 chińskich juanów, czyli 12 500 dolarów).
Pierwsza partia importowanych jabłek Sun Fuji przybyła do Chin w styczniu, owoce trafiły na półki luksusowych supermarketów, podobnie jak w Japonii są sprzedawane na sztuki, pojedyncze jabłko jest sprzedawane w okolicach 60 juanów (około 9,30 USD).
Źródło i fot.: guojiguoshu
Komentarze
Grunt to marketing i govvno w złotym papierku można sprzedać
......290jablek.
I kto jest kozak