Owoce gotują się na drzewach
Od wiśni po gruszki, morele i arbuzy, fala upałów i temperatury przekraczające 40 stopni doprowadzają do tego, że we Włoszech owoce dosłownie gotują się na drzewach.
Jest to dramatyczna sytuacja, która dotyka cały obszar kraju - z północy na południe. Wysokie temperatury doskwierają uprawą wiśni w Apulii i Emilii-Romania, arbuzów i melonów w Veneto, czy gruszek i moreli w rejonie Ferrary.
W wielu miejscach kraju sadownicy znajdują na drzewach owoce, które są ugotowane przez słońce i gorące powietrze. Niketórzy uciekają się do awaryjnego nawadniania, aby ratować plony, które najbardziej cierpią.
Ta sytuacja zwiększa kalkulację szkód dla włoskiego rolnictwa w 2022 r. z powodu suszy i nadzwyczajnej fali upałów do 3 miliardów euro, po tym, jak Włochy musiały już w zeszłym roku pożegnać się z co czwartym owocem w krajowej produkcji z powodu ekstremalnych warunków pogodowych. Niepokojąca jest również fala złych warunków pogodowych w północnych Włoszech, z gradobiciem negatywnie wpływającym na plony.
Z drugiej strony, nagły wzrost temperatury do ponad 40 stopni spowodował, że spożycie owoców i warzyw wzrosło o 20%.
źródło: Coldiretti
Komentarze
Większość czereśni od 6 do 8
A zdarzają się rekiny biznesu co oddają wybawcom po 4
Gratuluję