Czereśniowe sady Anjou
Francuzi w ramach dywersyfikacji produkcji poza orzechami stawiają również na czereśnie. Grupa producencka Vergers d'Anjou (Sady Anjou) w 2010 roku wyprodukowała 290 ton i najprawdopodobniej w przyszłości produkcja zwiększy się owoców tego gatunku. Czereśnie, 360 ton owoców tego gatunku, sprzedawane są przez biuro sprzedaży Dolina Loary (Val de Loire, BVL).
Kampanię handlową rozpoczyna tradycyjnie Burlat na początku czerwca. Później przychodzi czas na odmiany: Summit (drugie co do wielkości nasadzenia), SweetHeart, Van, Hedelfińska, Duron. Nasadzenia nowych odmian uzupełniaja luki w podaży wyżej wymienionych, a są to: Folfasa, Ferdouce, Fermina, Fertar, etc. Odmiana Folfasa wypełnia niszę pomiędzy Burlatem a Stark Hardy, Giant, Garnet, etc. Sezon kończy się odmianami Regina i SweetHeart.
Źródło: WWW.reussirfl.com