Nowe sposoby przerzedzania
Włoscy naukowcy w ramach projektu Isafruit prowadzą doświadczenia z zacienianiem, które powoduje przerzedzanie zawiązków. Ograniczenie dostępu światła hamuje wzrost owoców przy zachowaniu wydłużania pędów. W doświadczeniach (Grappadelli; 2007) porównywano przerzedzanie chemiczne i 30-37-dniowe (90% drzewa) zacienianie z kontrolą. Osłanianie przez tydzień znacznie zwiększa opad zawiązków. Już po 24 godzinach obserwuje się spowolnienie wzrostu owoców i zwiększenie konkurencji zawiązków o substancje pokarmowe (najsilniejsze pozostają). Występują znaczne różnice w reakcji odmian drzew jabłoni na zacienianie, dlatego jego czas jest różny (‘Golden Delicious’ - 3 dni, ‘Elstar’ - 7 dni, Agroscope ACV; 2006–2008)
Jest to prosta i skuteczna metoda przerzedzania, ale może powodować trudności techniczne (mocowanie płacht cieniujących o szerokości 2–3 m).Warto się też zastanowić, czy nadmiernie zagęszczone drzewa naszych sadów nie tracą zbyt wielu zawiązków w najniższych i środkowych partiach koron z powodu niedostatku światła. [BPS]
Źródło: Reussirfl, 2009