Gruszki z Półkuli Południowej
Wkrótce rozpocznie się sezon sprzedaży gruszki z Antypodów. Plon jest szacowany na 1,4 mln ton. Prognozy produkcji i eksportu są centralnym punktem w procesie podejmowania decyzji w dziedzinie owoców i warzyw w regionach produkcji Valle de Río Negro i Neuquén. Wiele zależy od wielkości zapasów w chłodniach na naszej półkuli oraz tendencji rynkowych.
Na Półkuli Południowej wyróżnia się sześciu producentów owoców: Argentyna, Chile, Nowa Zelandia, Australia, Brazylia i RPA. W Argentynie produkcja w sezonie 2010/11 wyniesie blisko 790 tys. ton, tj. około 21% więcej niż w roku bieżącym. Wyeksportowane zostanie 460 tys. ton.
Produkcja w Brazylii w 2011 roku jest przewidywana na poziomie około 150 tys. ton. Eksport utrzyma się na tym samym poziomie.
Chile sprzeda za granicę 110 tys. ton, o 4% mniej niż w 2010 roku, głównie do Europy i Ameryki Łacińskiej. Około 60 tys. ton gruszek, tj. o 8% mniej nie rok temu, trafi do przetwórstwa.
Nowa Zelandia – zostanie tam zebrane 15,2 tys. ton gruszki, o około 1 tys. ton więcej niż w tym roku. Eksport wyniesie 5,7 tys. ton, czyli o 12% więcej.
Republika Południowej Afryki produkcja wyniesie prawdopodobnie około 348 tys. ton, a eksport 182 tys. ton. Owoce trafią do Holandii, Wielkiej Brytanii i Rosji.
Australia – szacowana produkcja wynosi około 102 tys. ton, ale eksport będzie minimalny.
Źródło: freshplaza.com