Jak wybarwiają jabłka sadownicy z Kampanii?

 

Proces wybarwiania się jabłek Melannurca Campana jest jedyny w swoim rodzaju. Sadownicy z Kampanii zrywają zielone jabłka, układają je na słomie, gdzie obracane kilka razy leżakują przez minimum 15 dni osiągając równomierny, czerwony rumieniec. W tym momencie już prawie wszystkie tegoroczne jabłka osiągnęły odpowiedni kolor.

Sposób praktykują sadownicy z prowincji Avellino, Benevento, Caserta, Neapol i Salerno w regionie Kampanii. W ten sposób uprawiane są dwie odmiany: Annurca i Rossa del Sud.

Zbiór odbywa się ręcznie, a owoce umieszcza się na ziemi na wąskich pasach o szerokości nie większej niż 1,50 m, gdzie poddaje się je tradycyjnemu zabiegowi wybarwiania. Proces ten jest obowiązkowy dla obu odmian i polega na układaniu jabłek najszcześciej na wyściółce ze słomy lub siana, aby mniej zabarwiona część owoców była wystawiona na działanie światła. Jabłka są obracane co kilka dni. 

Każda działka jest chroniona siatką przeciwgradową, która działa również jako ochrona przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych, co może nieodwracalnie uszkodzić owoc. Ten etap trwa od 20 do 50 dni, ale nie dłużej niż do 15 grudnia.

Dzięki zastosowaniu niespotykanego procesu, jabłka Melannurca są dużo zdrowsze niż tradycyjne, ponieważ zawierają dużo więcej (od 2 do 4 razy) procyjanidyn, wykazujących działanie przeciwutleniajce, przeciwkancerogenne, zapobiegające chorobie niedokrwiennej serca i działające przeciwbakteryjnie. Według badań, już w ciągu 8 tygodni spożywania tych jabłek, poziom cholesterolu we krwi może się znacznie obniżyć.

Od 2006 Melannurca Campana posiada Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG), będące europejskim znakiem przyznawanym produktom regionalnym wyjątkowej jakości, o nazwie nawiązującej do miejsca w którym jest wytwarzany i podkreślającej ich związek z tym miejscem. Siedziba konsorcjum Melannurca Campana  znajduje się w Casercie.  

 

Źródło: rosmarinonews, aopluce.com

 

Nie przegap najnowszych wiadomości

icon googleObserwuj nas w Google News

Powiązane artykuły

Twarde lądowanie miękkich jabłek

Nie buduj przechowalni, załóż koło gospodyń

Duże oczekiwania a mało zaangażowania

Sadownicy polują

X