Nowe odmiany klubowe z USA – krewni ‘Honeycrisp’a’
‘Honeycrisp’ jest odmiana znaną i cenioną u USA za atrakcyjny wygląd oraz słodki smak. Chociaż w uprawie łatwa nie jest, wielu polskich producentów interesuje się jej produkcją, ponieważ za jabłka tej odmiany uzyskuje się zadowalające pieniądze. A popyt ze strony konsumentów jest jak widać duży, ponieważ w Ameryce powstają kolejne mutacje tej odmiany.
Twórcą jednej z nich, sprzedawanej pod marka EverCrisp® jest Midwest Apple Improvement Association, które w tym roku przestawi światu kolejne nowe odmiany. Będą to: Rosalee®, Summerset®, Sweet Zinger® i Ludacrisp®.
EverCrip® to nazwa handlowa odmiany ‘MAIA1’, będącej krzyżówką ‘Fuji’ i ‘Honeycrisp’. Wyglądem przypomina ‘Fuji’, jest również słodkie i oczywiście bardzo chrupiące. Owoce są średniej wielkości, z różowym rumieńcem. W uprawie jest jednak dużo łatwiejsze niż ‘Fuji’ i nie ulega tak łatwo gorzkiej plamistości podskórnej, jak dzieje się to często u drugiego z rodziców. Nie opada z drzew. EverCrip® dedykowana jest do długiego przechowywania. W zależności od warunków atmosferycznych, dojrzewa w drugiej połowie października, wynalazcy podają, że w stanie Indiana, gdzie jest między innymi uprawiana, jest to 10 – 15 października, czyli mniej więcej dwa tygodnie po ‘Golden Delicious’. Rośnie średnio silnie.
Rodzeństwem EverCrip® jest ‘MAIA-11’ i ‘MAIA-12’, czyli ‘Rosalee’® i ‘Summerset’®. O nowych odmianach dowiadujemy się z amerykańskiego portalu GrowingProduce. Rosalee’® to dwukolorowe jabłko dojrzewające w tym samym czasie co 'Red Delicious'. Jest kruche, w smaku słodko-kwaśne, podobne do ‘Honeycrispa’. Niestety, występują tutaj pewne problemy w uprawie. Podobnie jak ‘Honeycrisp’ ma tendencję do wpadania w przemienność, jest podatna na zarazę ogniową. Owoce z młodych drzewek mogą pękać i gnić. Zarówno jeszcze na drzewie, jak i w przechowalni. Summerset’® dojrzewa w podobnym terminie co ‘Honeycrisp’®, ale osiąga mniej intensywny rumieniec. Dowiadujemy się, że jest chrupiąca, a w smaku przewyższa nawet ‘Honeycrispa’. Chociaż nie jest opisywana jako oporna na choroby, wynalazcy podają, że bardzo dobrze wypadła pod tym względem w testach. Poza tym, produkcja jest prosta.
Midwest Apple Improvement Association przedstawiło jeszcze dwie odmiany. ‘MAIA-Z’ sprzedawana będzie jako Sweet Zinger®. Pochodzi ona z połączenia ‘GoldRush’ oraz ‘Sweet Sixteen’. Ma charakterystyczną czerwono-pomarańczowo-żółtą barwę skórki i polecana jest konsumentom, którzy preferują kwaskowaty smak jabłek. Ma jednak krótsze okno zbiorów i przechowuje się gorzej niż ‘MAIA1’, dlatego wynalazcy polecają w jej przypadku zastosowanie środka zawierającego 1-MCP oraz kontrolowaną atmosferę. ‘MAIA-L’, czyli ‘Ludacrisp.’, daje duże, czerwone owoce. Wynalazcy wiążą z nią duże nadzieje.
Źródło: vercrispapple.com, growingproduce.com, midwestapple.com
Komentarze