Jabłka, których miąższ nie brązowieje po przecięciu czy obiciu
Okanagan Specialty Fruits (OSF) rozpocznie sprzedaż jabłek modyfikowanych gentycznie marki Arctic Apple w sklepach wielobranżowych w Stanach Zjednoczonych.
Jabłka GMO z miąższem, który nie brązowieje w kontakcie z tlenem, są sprzedawane w plasterkach w opakowaniach po 140 i 280 gramów. W tej chwili linia Arctic Apple oferuje plastry jabłek odmian Golden i Granny Smith, jednak jak zapewnia firma jesienią 2021 roku na rynku pojawią się też jabłka odmiany Fuji.
Opakowanie ma takie rozmiary, aby służyć jako zdrowa alternatywa dla wysokowęglowodanowych przekąsek dostępnych w sklepach ogólnospożywczych. W porównaniu ze zwykłymi jabłkami plasterki jabłka arktycznego zachowują swój wygląd, podczas gdy zwykłe jabłka szybko brązowieją i wyglądają mniej zachęcająco.
W tych odmianach specjalnych gen odpowiedzialny za brązowienie jest „wyłączany”. Dzięki temu plastry nie zmieniają się po krojeniu, dłużej przechowywane są na półce i nie tracą wyglądu
Firma reklamuje swój produkt jako zdrowa i świeża przekąska o wspaniałym smaku.
„Jabłka Arctic® mają taką samą wartość odżywczą jak jabłka konwencjonalne - Arctic® Granny lub Arctic® Golden mają porównywalny poziom składników odżywczych, co odmiany, z których zostały wyhodowane.” – możemy przeczytać na stronie firmy.
Według OSF takie rozwiązanie powinno przyczynić się do ograniczenia marnowania żywności, ponieważ niejednokrotnie zdarza się, że ludzie jedzą pół jabłka, po czym gdy zbrązowieje i nie wygląda dobrze wyrzucają owoc do kosza. Jabłka arktyczne nie brązowieją i pozostają dłużej świeże.
Źródło: Freshfruitportal, fot. arcticapples
Komentarze
odmiany z wyższą zawartościa Wit c też nie brązowieją i nie trzeba im nic wyłączać i bić piany