
Hiszpania: Znaczny spadek produkcji moreli
Znaczna część produkcji moreli w Murcji (Hiszpania) zostanie zmniejszona o około połowę z powodu słabego kwitnienia. Zostało to potwierdzone przez Stowarzyszenie Producentów i Eksporterów Owoców, Winogron Stołowych i Innych Produktów Rolnych APOEXPA.
- W tym roku nastąpi dość zauważalny spadek produkcji moreli w regionie Murcja. Obszary wczesnej uprawy moreli, takie jak: Cieza, Abarán, Archena czy Lorquí, odnotowują znaczną utratę kwiatów na drzewach, straty obejmują około 50% kwiatów. – powiedział Antonio Caballero, menedżer firmy Frutas Torero z Murcji, zajmującej się produkcją i eksportem owoców.
„Chociaż nie oszacowano jeszcze zakresu strat na obszarach północnych, takich jak Caravaca czy Moratalla, gdzie kwitnienie następuje później, tamtejsi producenci również donoszą o znacznym opadaniu kwiatów” - mówi.
Według producenta nie można stwierdzić z całkowitą pewnością, dlaczego tak się dzieje, jednak najprawdopodobniej jest to spowodowane brakiem zapylania przez pszczoły.
„Uważamy, że większość kwiatów opadła, ponieważ pszczoły ich nie zapyliły. W niektórych odmianach kwiat nawet się nie otworzył, mimo że utworzyły się pąki kwiatowe”.
Region Murcji jest największym obszarem uprawy moreli w Hiszpanii, chociaż w ciągu ostatnich dwóch lat areał zmniejszył się z powodu kilku kryzysów cenowych. „Znaczna liczba plantacji została wykarczowana, a niektóre z nich nie weszły jeszcze w pełnię owocowania.” – mówi Antonio Caballero.
Ze względu na burzę i mrozy odnotowane na początku roku, oczekuje się, że zbiór moreli rozpocznie się nieco później, między 20 a 25 kwietnia. Jeśli chodzi o inne gatunki owoców pestkowych, takie jak brzoskwinie, nektaryny, brzoskwinie płaskie i śliwki, kwitnienie przebiega bez przeszkód, tak długo, jak nie ma niekorzystnych warunków pogodowych, spodziewane są dobre zbiory.
Źródło: Freshplaza
Komentarze