Chiny, wzrost spożycia jabłek

W sezonie 2009/2010 w Chinach zebrano 27 mln ton jabłek, ponad 22 mln ton spożyli mieszkańcy tego kraju, z tego 4,5 mln ton w postaci przetworzonej. Wyeksportowani 710 tys. ton. Według prognoz w nadchodzącym sezonie produkcja jabłek wyniesie ponad 24 mln ton, ale spożycie na poziomie 17 kg/osobę najprawdopodobniej wzrośnie do 19...

Nasionnice już groźne!

Nasionnica trześniówka od pewnego czasu stanowi zagrożenie nie tylko na czereśniach, ale także na wiśniach. Poza tym przywędrował nowy gatunek - Ragoletis cingulata. Konieczne jest wieszanie żółtych pułapek, które pozwolą monitorować zagrożenie tym gatunkami w naszych sadach. W tej chwili zaczęły już...

Owocówki w natarciu!

Około 10 maja rozpoczął się lot owocówki śliwkóweczki w naszych sadach, a wkrótce pojawi się owocówka jabłkóweczka. Lot szkodnika jest przerywany przez niesprzyjające warunki atmosferyczne. Jaja nie zostały złożone w dużej ilości, ale jeśli pogoda się poprawi, nastąpi...

Gdzie Amerykanie sprzedają jabłka?

Warto zauważyć, że jabłka z USA wysyłane są do wielu krajów świata, nasze owoce - głównie do państw europejskich. Może rodzime produktyy powinny odbywać dłuższą drogę i trafiać np. do azjatyckich konsumentów? Jak Amerykanie oceniają możliwości sprzedaży zagranicznej w tym sezonie? Eksport owoców corocznie spada wiosną...

Miedziowe na zarazę ogniową

Środki miedziowe w sadownictwie stosowane są od dawna wczesną wiosną w ochronie przed parchem jabłoni. Z konieczności używane są również po kwitnieniu w walce z coraz groźniejszą zarazą ogniową. Taki termin nie jest korzystny, gdyż miedź może powodować uszkodzenia...

Wrażliwe zawiązki

Tuż po kwitnieniu zawiązki są najbardziej wrażliwe na działanie uszkadzających czynników i mogą pojawić się na nich ordzawienia. Okres ten trwa na ogół 4-6 tygodni. Należy wtedy zachować ostrożność w ochronie i nawożeniu, gdyż delikatna skórka owoców nie jest jeszcze w pełni wykształcona. Zawiązki są w tym czasie też bardziej...

Odżywiać, odżywiać...

Teraz, gdy następuje szybki wzrost tkanek, mogą pojawić się okresowe niedobory magnezu lub manganu, które warto na bieżąco uzupełniać. Dobrze pobieraną formą magnezu jest siarczan. Należy jednak pamiętać, aby nie mieszać go z manganem. Dla ułatwienia nawożenia siarczan magnezu można dodawać do fungicydów – podpowiada Andrzej Soska. Czytaj więcej:...

Uwaga podróbki!

W tym roku, bardziej niż w innym, sadownicy poszukują tańszych środków i alternatywnych metod ochrony. Oby, jak w tym przypadku, walka z chorobami i szkodnikami kończyła się pomyślnie, bez skutków ubocznych w postaci poparzeń, zniszczenia plonu i nasadzeń. W okolicach Warki zdarzają się w tym sezonie wypadki żółknięcia i...

Przechowywanie jabłek

Sadownicy obserwują gorsze przechowywanie jabłek. W tym roku zbiegło się to z trudną sytuacją w zbycie owoców, co w efekcie sprawia, że sporo jest jeszcze zmagazynowane owoców w zwykłych chłodniach. Praktycznie rzecz biorąc, są one trudniej sprzedawalne i często...

Sadownictwo „pod wodą”

Tematem numer jeden w Polsce jest w tej chwili powódź. Tradycje uprawy drzew owocowych są najdłuższe właśnie w pobliżu wód, tak przynajmniej było w dorzeczu Pilicy i Wisły. Niestety, ta bliskość rzek boleśnie "dotyka" także sadowników. Fala kulminacyjna przeszła już...

Przemarznięcia drzew owocowych

Wiosna pełną parą, a wciąż jeszcze wielu sadowników wspomina zimę. Wschodnie rejony Polski uznawane są za najchłodniejsze, tam też strat mrozowych jest najwięcej. Olgierd Runkiewicz (Soska Konsulting) relacjonuje, że pierwsze grudniowe mrozy po wilgotnej jesieni mogły mieć...

Sadownictwo "w ogniu"

Zaraza ogniowa jest chorobą występującą sporadycznie i lokalnie. Nie jest obserwowana w rejonie Wilgi i w Siedleckiem (Soska Konsulting), w Grójeckiem i Sandomierskiem - czasami się pojawia. Gorzej sytuacja przedstawia się w Lubelskiem. Tam lokalnie musi być zwalczana,...

Stare jak nowe

Sadownictwo we Francji nawiązuje coraz częściej do dawnych metod produkcji. Ostatnio między innymi zarejestrowano ciecz bordoską (mieszanina roztworu siarczanu miedzi z mlekiem wapiennym) w uprawie winorośli. Jest ona nietrwała i szybko traci właściwości grzybobójcze. Od...

Sady lepiej chronione

Sadownictwo to trudna dziedzina, zwłaszcza ochrona. Parch jabłoni jest zwykle numerem jeden i sprawcą wielu kłopotów. W tym roku szczególnie daje się we znaki. Podobny sezon miał miejsce niedawno i był próbą sił. Wtedy nie wszyscy wyszli z niej zwycięsko. Okazuje...

Sady ekologiczne po amerykańsku

Steve Cole uprawia jabłonie, morele, grusze i śliwy. Będąc właścicielem certyfikowanego sadu ekologicznego w Spokane Coun, udowadnia, że możliwa jest produkcja z ograniczeniem środków ochrony, choć wymaga dodatkowego wysiłku i kreatywności. Początkowo nie zakładał, że będzie...

Kwitnienie w Sandomierskiem

Adam Fura (ŚODR, doradca sadowniczy) ocenia, że kwitnienie w rejonie Sandomierza było zadowalające. Mniej będzie ‘Jonagoldów’, bo wykazują one przemienność owocowania, ale generalnie sadownicy wykonywali zabiegi przerzedzania, np. mocznikiem z Pomonitem. Naturalnym czynnikiem...
X