Zmiany klimatu, a sadownictwo (2)
Wilgotność klimatu
Ważnym czynnikiem odpowiedzialnym za wzrost i dobre owocowanie była i jest wilgotność klimatu. Przeciętnie suma opadów rocznych w kraju wynosiła w minionych dziesięcioleciach około 550 mm, największe odnotowywano w lipcu, średnio około 80 mm, najmniejsze w lutym – około 26 mm. Ilość tę uznawano wówczas za wystarczającą i tylko na gruntach przepuszczalnych zauważano niedobory wody [Goldberg 1939]. Z analizy uzyskanych danych wynika jednak, że występowały duże różnice w wysokości rocznych opadów, czyli lata wilgotne (1930 rok – 738,3 mm) i suche (1920 rok – 459 mm). Przed II wojną światową zdarzały się już sady nawadniane, jeśli właściciele zauważyli dobroczynny wpływ wody na wysokość plonu owoców (na przykład Nowa Wieś) [Słowińska 2007].
Tabela 1. Średnie miesięczne opady odnotowane w Warszawie
Lata |
Średnie opady w poszczególnych miesiącach w mm |
Suma |
|||||||||||
I |
II |
III |
IV |
V |
VI |
VII |
VIII |
IX |
X |
XI |
XII |
||
1881-1930* |
35 |
26 |
32 |
40 |
48 |
60 |
84 |
72 |
44 |
37 |
38 |
38 |
555 |
1910 |
32,4 |
10,1 |
10,1 |
30,3 |
45,5 |
46,1 |
131,9 |
136,2 |
33,0 |
14,1 |
31,4 |
23,6 |
544,6 |
1920** |
51 |
28 |
27 |
12 |
30 |
51 |
96 |
103 |
44 |
4 |
2 |
11 |
459 |
1927 |
25,4 |
15,5 |
28,4 |
74,7 |
37,9 |
75,2 |
139,4 |
63,5 |
51,2 |
25,1 |
51,6 |
4,1 |
592 |
1929 |
10,0 |
10,8 |
17,7 |
14,8 |
73,9 |
67,6 |
75,4 |
68,0 |
30,5 |
44,7 |
53,0 |
39,7 |
510,1 |
1930 |
14,5 |
10,6 |
45,4 |
56,7 |
53,3 |
9,8 |
115,0 |
176,1 |
82,1 |
69,5 |
64,3 |
41,0 |
738,3 |
1934 |
14,7 |
8,2 |
35,1 |
29,1 |
45,4 |
65,9 |
165,9 |
63,2 |
47,6 |
53,6 |
71,9 |
29,0 |
629 |
1937 |
23,3 |
49,3 |
69,2 |
41,5 |
15,5 |
61,5 |
52,9 |
74,9 |
33,0 |
12,9 |
73,7 |
35,0 |
542,7 |
1960* |
51,7 |
27,3 |
32,5 |
30,9 |
32,3 |
73,8 |
140,6 |
110,3 |
24,2 |
55,7 |
28,0 |
34,6 |
542 |
Źródło: Roczniki meteorologiczne z lat 1910, 1927, 1929, 1930, 1934, 1937;
*Pawłowski 1962;
** „Gazeta Rolnicza”, Mapa opadów z lat 1920–1925
Tabela 2. Średnie wartości temperatury i opadów rocznych w różnych miastach Polski w latach 1881–1930
Miejscowość |
Wysokość n.p.m. |
Średnie temperatury w °C |
Suma opadów rocznych |
||
styczeń |
lipiec |
rok |
|||
Warszawa |
112 |
–2,9 |
18,6 |
7,8 |
530 |
Suwałki |
180 |
–4,9 |
17,9 |
6,2 |
649 |
Zielona Góra |
151 |
–1,3 |
18,1 |
8,2 |
636 |
Radom |
170 |
–2,6 |
18,7 |
8,0 |
590 |
Lublin |
200 |
–3,5 |
18,4 |
7,4 |
551 |
Wrocław |
147 |
–1,1 |
18,8 |
8,7 |
585 |
Kraków |
231 |
–2,5 |
18,8 |
8,2 |
721 |
Źródło: Atlas Klimatyczny Polski 1971
Temperatury w regionie grójeckim nie różniły się znacząco od przeciętnych w Polsce, można zatem powiedzieć, że klimat nie był bardziej sprzyjający dla uprawy drzew i krzewów owocowych niż w innych częściach kraju, natomiast odnotowano mniejszą ilość opadów, co należy uznać za czynnik niekorzystny w produkcji sadowniczej (tab. 2).
Wiatry
Kolejnym składnikiem klimatu są wiatry. Klimat kontynentalno-morski w Polsce z biegiem czasu stawał się coraz bardziej suchy, kontynentalny: „Wiatr (...) pozbywa się użytecznych swych własności w przedzieraniu się przez Góry Szląskie, a przebywając dość obszerne zamiecie piaskowe wprzód niźli dosięgnie ziem rozpościerających się nad (...) Pilicą i Wisłą, nabywa tej suchości i ostrości właściwej wiatrom marcowym, który nie tylko roślinom (...) wpływ szkodliwy wywiera. Jakoż drzewa mają na części pnia ku zachodowi obróconej, korę zmarszczoną, chropowatą i popękaną” [Giżycki 1845]. W rejonie grójecko-wareckim przeważają wiatry z kierunku zachodniego (około 15% przy 8-kierunkowej róży wiatrów) [Lijewski 1968], najrzadziej wieją wiatry z północy i północnego-wschodu.
Warto dodać, że w strefie zboczowej Wisły od kilkuset lat panował specyficzny mikroklimat, który sprzyjał zakładaniu sadów, co potwierdza się również w powiecie grójeckim przylegającym od wschodu do jej koryta [Pająkowski 2000], a od południa do Pilicy. Przyjmuje się, że poza pasem nadwiślańskim, klimat nie był szczególnie sprzyjający dla sadownictwa, i nie wpłynął zasadniczo na jego rozwój w Grójeckiem.
Gleby
Drugim ważnym, zwłaszcza w XIX stuleciu, czynnikiem rozwoju sadownictwa krajowego były gleby. Ukształtowanie terenu w powiecie grójeckim jest raczej płaskie, z niewielkimi wzniesieniami do 160 m n.p.m., a obszary położone najniżej, w pradolinie Wisły i Pilicy, rozciągają się na wysokości około 90 m n.p.m. Poniżej warstw glebowych znajduje się pokład lodowcowy z grubym złożem gliny z marglem. Okresy ociepleń między zlodowaceniami spowodowały warstwowe odkładanie się piasków, dlatego gliny i piaski występują jeden nad drugim. W Grójeckiem spotyka się też głazy narzutowe. Działanie wód polodowcowych spowodowało wymycie glin i wyrównanie terenu [Goldberg 1939; Geografia Polski. Środowisko przyrodnicze 1999].
Profesor E. Jankowski pisał, że w powiecie przeważają gleby bielicowe i pseudobielicowe: „na podłożu z twardej bezwapiennej gliny, tak jak podwarszawska, sprzyja gruszom i wiśniom, jabłonie mniej się na niej darzą. Jakoż i w Błędowie grusze rosną bujnie i zdrowo, o ile nie noszą w sobie uszkodzeń mrozowych z roku 1929” [„Ogrodnik” 1934, s. 291]. Bielice powstają na płaskich terenach gliniasto-morenowych. Na skłonach obok nich pojawiają się czerwone gliny. Typowa dla rejonu jest bielica nadrzeczna na różnych podłożach. Procesowi bielicowania nie podlegają jednak piaski, obecne głównie w pradolinach rzek [Goldberg 1939]. Występują tam też mady i gliny innego pochodzenia: „szereg ośrodków sadowniczych spotykamy tam, gdzie Wisła rozszerza swe koryto, zalewając pewne przestrzenie podczas powodzi i osadzając na nich mady. Mady te specjalnie nadają się do hodowli śliw i jabłoni. W miejscowościach, gdzie Wisła jest obwałowana, spotykamy sady czereśniowe (Brzumin, Siedzów)” [Celichowski 1935].
Gleby w Grójeckiem charakteryzują się niejednorodnością, zmiennością, małą zawartością wapnia i potasu, dużą przepuszczalnością, przewiewnością, ale mają nieco zbyt grubą strukturę i nie najlepsze właściwości absorpcyjne. Gleba w powiecie grójeckim zawiera próchnicę dobrego gatunku, ale jest uboga w składniki chemiczne, mimo dobrego składu mineralnego. Zalecane było dodatkowe nawożenie fosforem i potasem oraz wapnowanie.
Źródło: Piliszek-Słowińska B., "Czynniki rozwoju sadownictwa w regionie grójecko-wareckim do 1939 roku", Praca doktorska, Skierniewice 2008