Mączniak prawdziwy – duże zagrożenie w sadach jabłoniowych
Mączniak jabłoni często pojawia się w sadach towarowych i jest drugą po parchu jabłoni najczęściej występującą chorobą w sadach. Dużemu jej nasileniu sprzyjają niezbyt mroźne zimy oraz następujące po nich ciepłe, ale nie upalne lata. Objawy choroby występują na wszystkich nadziemnych organach rośliny. Grzyb poraża pędy, liście, kwiaty i owoce. Patogen zimuje w pąkach w postaci grzybni, która na wiosnę przerasta na rozwijające się liście i kwiaty. Silnie porażone pąki często zamierają i nie rozwijają się w kolejnym sezonie.
Pąki słabiej zainfekowane rozwijają się normalnie, jednak liście z nich są już porażone przez grzyb. Porażone liście pokrywają się białym mączystym nalotem, złożonym z grzybni. Zainfekowane liście są mniejsze niż te zdrowe, marszczą się, zwijają i z czasem zasychają. Biały nalot mączniaka może pokrywać także pędy; szczególnie często występuje na wierzchołkach jednorocznych pędów. Porażone pędy mają zahamowany wzrost, a ich wierzchołki często zamierają. Porażone kwiaty nie zawiązują owoców. Szczególną uwagę należy zwracać w sadach z kwaterami gdzie występują takie odmiany jabłoni Idared i mutanty, Lobo i Paulared. Są to odmiany najbardziej podatne na mączniaka prawdziwego.
W celu ograniczenia źródła infekcji przed kwitnieniem przeprowadza się wycinanie porażonych pędów. Jednakże podstawą ograniczania źródła infekcji mączniaka jabłoni są najczęściej zabiegi chemiczne wykonywane w okresie różowego pąka , na początku kwitnienia lub zaraz po kwitnieniu.
Przypominamy o zastosowaniu w tym okresie fungicydu Kaptan Plus 71,5 WP dostępnym w woreczkach z folii wodorozpuszczalnej PVOH. Ma to ułatwić znacznie pracę sadownikowi i przede wszystkim uchronić go przed bezpośrednim kontaktem z produktem, ograniczając do minimum ryzyko narażenia na środek.