Zdrobnienie owoców jabłoni (Apple chat fruit mycoplasma)
Biologia i szkodliwość
Objawy tego patogena widoczne są na owocach. Jabłka z chorych drzew lub pojedynczych gałęzi są znacznie drobniejsze w porównaniu ze zdrowymi. Zaatakowane owoce słabiej się wybarwiają oraz czasem pozostają zielone aż do zbiorów. Zahamowanie rozwoju owoców następuje zwykle po czerwcowym opadaniu zawiązków. Mniej podatne na tego patogena są odmiany z czerwonym rumieńcem. Wówczas pojawia się na nich rozmyty i brunatnoczerwony rumieniec. Choroba ta rozprzestrzenia się w czasie szczepienia i okulizacji, gdy używane są zrazy z porażonych drzew. Okres inkubacji może trwać do kilku lat. Rośliną testową do stwierdzenia tej mikoplazmy jest jabłoń ‘Lord Lambourne’.
Zwalczanie
W celu ograniczenia występowania mykoplazmy, która powoduje zdrobnienie owoców jabłoni, należy używać do rozmnażania wegetatywnego zdrowych zrazów, oczek i podkładek. W przypadku wystąpienia choroby w sadzie, wskazane jest usuwanie i niszczenie porażonych drzew.