- Posty: 577
Gibereliny- czy ktoś je stosował??
- kwiatek
- Wylogowany
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Wojtek
- Wylogowany
- Posty: 13
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- szkodnik
Oficjalnie można stosować w celu zapobiegania ordzawieniom np. na Goldenie. Skutkiem ubocznym jest lepsze zawiązanie owoców w następnym sezonie jeżeli zastosuje się w łącznej dawce wyższej niż 1,5 l/ha.
Na ordzawienia stosuje się od końca kwitnienia, trzy razy, co 7-10 dni, aby nie przekroczyć 1,5 l/ha.
Na zachodzie stosują też przed kwitnieniem 0,25 l/ha, co wpływa na jakość owoców.
Jabłka są podłużne po zastosowaniu gibereliny.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- rafcio66
- Autor tematu
- Wylogowany
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- bps
- Wylogowany
- Posty: 83
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- ANDRZEJJERZY
- Wylogowany
- Posty: 1127
Czy GA4/7 też by się nadawała do tego celu?
Giberelina GA4 działa około 10 razy silniej niż GA3 (Wittwer i Bukovac 1962 cyt. [15]).
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- rafcio66
- Autor tematu
- Wylogowany
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- kingcherry
- Wylogowany
Mozer, coś kiedyś wspominał, że ważna jest również pogoda na kilka dni przed i po zabiegu, nie pamiętam zresztą dokładnie.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- rafcio66
- Autor tematu
- Wylogowany
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- kingcherry
- Wylogowany
Moim zdaniem Giberelina GA3 poprawia jakość owoców ich twardość i powinna zmniejszyć podatność na pękanie owoców.
Na chłopski rozum to jeżeli zwiększa się masa owoców i ich jędrność to i też wrażliwość na pękanie.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.