Jabłko przestaje tracić

Konsumpcja jabłek spada od lat. W styczniu nastąpiło zahamowanie spadku ilości konsumentów „rok do roku”. Pojedynczy sondaż nie zmienia trendu, ale pokazuje 9,7 mln konsumentów regularnie spożywających jabłka. Ta grupa zwiększyła się „styczeń do stycznia” o 1,3 mln, do poziomu 30% populacji.

W styczniu jabłka jadło 28,3 mln Polaków. To 86% populacji 15+. Porównując „styczeń do stycznia” po raz pierwszy ilość konsumentów nie spadła.

Konsumpcja jabłek - mówiąc eufemistycznie - nie rośnie. W Polsce zbliża się ona do poziomu 10 kg/rok/osobę. Pierwszym celem działań promocyjnych jest powstrzymanie tego trendu.

W styczniu 2024 roku sumaryczna ilość konsumentów jabłek była identyczna. Wynosiła 28,3 mln osób. 9% jadło jabłka „codziennie lub prawie codziennie” 17% 4-5 razy w tygodniu. W sumie to 26% populacji.

W styczniu 2025 roku 11% Polaków jadła jabłka „codziennie lub prawie codziennie” a kolejne 19% 4-5 razy w tygodniu.

Wzrosty zanotowano w obu grupach. Sumarycznie wyniósł on 1,3 mln osób. Regularne spożywanie jabłek zadeklarowało 30% populacji.

Jedno jabłko dziennie

Mocną stroną krajowej konsumpcji jest 10 mln spożywających jabłka regularnie.

Wg. badań ekspertów Prognosfruit regularnie spożywa jabłka co trzeci Polak (33%) i co czwarty Europejczyk (25%). Te dane prezentowano jako mocna strona polskiego rynku.

„Spożywamy za mało jabłek" - powiedział niedawno minister rolnictwa Czesław Siekierski. Szef resortu rolnictwa zwrócił uwagę, że przeciętnie Polak zjada jedynie 1,5 jabłka na tydzień. „Gdybyśmy wszyscy spożywali przynajmniej jedno jabłko dziennie, to nasz sektor wyglądałby inaczej" — zaznaczył będąc w Brukseli.

Więcej o tym ile Polacy wiedzą o jabłku w materiale: Już 29% Polaków wie, że jabłko jest oficjalnym owocem polskiej prezydencji

Więcej o badaniach prezentowanych podczas Prognosfruit w dniach 7-9 sierpnia 2024 r. w Budapeszcie, w materiale Prognosfruit: jest dobrze, ale nie beznadziejnie

Ostatnie badanie zrealizowano w dniach 12-22 stycznia 2025 r., na reprezentatywnej próbie 1015 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Metodą wywiadów bezpośrednich w domach respondentów (CAPI).

Kantar pyta respondentów o częstotliwość spożywania 21 gatunków w ostatnim tygodniu i o spożywanie warzyw, owoców i ich przetworów podczas poszczególnych posiłków w dniu poprzedzającym badanie.

Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych zadania „Jedno jabłko dziennie”.

Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Nie przegap najnowszych wiadomości

icon googleObserwuj nas w Google News

Powiązane artykuły

X