Wybierz jabłko – nasze dobro narodowe!
Nie od dziś wiadomo, że warzywa i owoce wzmacniają odporność organizmu, co jest istotne szczególnie teraz, gdy zmagamy się z pandemią koronawirusa. Zwykło się mawiać, że należy jeść dwa jabłka dziennie – jedno dla zdrowia, drugie dla urody. Zdaniem dietetyków już dwa małe jabłka zapewniają nam optymalne, dobowe zapotrzebowanie na owoce. Istnieją też badania, które wskazują na antynowotworowe właściwości składników pochodzących z jabłek, ponadto owoce te chronią nas przed promieniowaniem i metalami ciężkimi.
Niestety w Polsce – kraju, który jest jednym z największych na świecie producentów jabłek – ich spożycie nie rośnie. Okazuje się, że Polacy częściej wybierają banany, co możemy zaobserwować podczas zakupów w supermarketach. Magdalena Wrotek-Figarska – dyrektor Stowarzyszenia Sady Grójeckie wskazuje przyczyny:
– Tutaj główne znaczenie ma cena (…) i promocje kreowane przez sieci handlowe, niekoniecznie polskie jabłko będzie tańsze, niż banan sprowadzony gdzieś z bardzo daleka, dlatego, że koszty produkcji są odpowiednie do tego co dostajemy. (…) Zawsze owoc zagraniczny jest lepiej traktowany chociażby przez obsługę sklepu. (…) w Polsce mamy bardzo dużo odmian tych jabłek i myślę, że dzięki temu każdy może znaleźć coś dla siebie.
Zdaję się, że dziś w szczególności powinniśmy zwracać uwagę na to co wkładamy do koszyka, pomimo apelu ministra rolnictwa, wiele z targowisk i bazarów pozostaje zamknięta... Robiąc zakupy w zagranicznych sieciach handlowych tym bardziej powinniśmy wybierać polskie owoce.
– Każde działanie promocyjne jest potrzebne po to, żeby popularyzować spożycie jabłek. W Polsce potrafimy wyprodukować dobrej jakości jabłko. (…) Z powodzeniem eksportujemy nasze owoce i mamy w tym sukcesy też i polski konsument właśnie zaczyna rozumieć to, że jednak polskie jabłko jest naszym dobrem narodowym, że to jest coś co jest dobre. Dobre dla naszego organizmu, ponieważ wyrosło w niedalekim sąsiedztwie naszego domu, czyli nasza flora bakteryjna, nasze jelita łatwiej będą mogły przetrawić ten pokarm. Też zaczynamy coraz częściej wracać do smaków z przeszłości, smaków z dzieciństwa, tych które dobrze znamy – mówi Magdalena Wrotek-Figarska.
Komentarze