Cocomérina – gruszka o czerwonym miąższu
Ostatnia część cyklu artykułów na temat owoców o barwnym miąższu poświęcona będzie nietypowej odmianie gruszy. Ostatnio coraz bardziej poszukiwane są gruszki o skórce czerwonej, złocistej lub z rumieńcem. Opisywaliśmy je w artykule „Gruszki w kolorze tęczy”.
Zupełnie nietypowa jest jednak odmiana Cocomérina o zielonej skórce z lekkim rumieńcem i czerwonym miąższu z jasnymi przebarwieniami. To wyjątkowy owoc, kształtem bardziej zbliżony do jabłka niż do gruszki, owalny, o wadze 20-60 gramów, bardzo aromatyczny, niewielki. Ogonek ma długi. Gruszki tej odmiany dojrzewają w sierpniu/wrześniu na południu Europy. Drzewa charakteryzuje duża siła wzrostu.
Odmianę tę można znaleźć między innymi w Toskanii i Umbrii. Owoce, choć smaczne wymagają promocji, aby się mogły upowszechnić. Nadają się także na dżemy i kompoty.
Opracowano na podstawie: www.peracocomerina.it
Zdjęcie gruszek Cocomerina można znaleźć na stronie www.pepinieres-uzes.fr/Fruitiers/Poiriers/Poire-Cocomerina.html
Komentarze