Dojrzewanie gruszek
Sadownicy wielokrotnie, chcąc przyspieszyć dojrzewanie gruszek, stosują różne metody. Technologia opracowana w CMI (Columbia Marketing International) przetestowana została dla gruszek ‘Anjou’.
Dojrzewanie wstępne polega na ogrzewaniu powietrza w komorze, gdzie znajdują się gruszki na paletach, a następnie stosowany jest przez kilka godzin etylen, naturalny czynnik powodujący dojrzewanie (jest stosowany w dojrzewalniach bananów). Później gruszki są ponownie przewożone do chłodni na 2–3 dni. Cały proces dojrzewania powinien trwać nie dłużej niż 5 dni.
Gdy owoce trafiają na półki sklepowe, gdzie temperatura jest znacznie wyższa, szybko uzyskują pełnię smaku, gdyż proces został już zainicjowany. Wstępnie dojrzewane gruszki powinny mieć specjalne opakowania, aby konsumenci w pełni mogli docenić ich walory konsumpcyjne.
Źródło: www.cmiapples.com
Komentarze
Cytuję Guest:
Proszę o kontakt 726404954