Jabłka przechowywane pod ziemią – Brytyjczycy chcą je kupować
Brytyjska sieć handlowa Asda rozpoczęła współpracę z włoskim dostawcą jabłek Melinda odnośnie zaopatrywania się w Golden Delcious, które były przechowywane w tunelach we wnętrzu alpejskich gór. Konsorcjum z Południowego Tyrolu jest w stanie przechować ok. 50 tys. ton jabłek w tunelach wydrążonych w skałach.
(Więcej na ten temat komór przechowalniczych w górskich tunelach).
Sieć jest zainteresowana oferowaniem swoim klientom owoców, które przyczyniają się do oszczędzania energii – w tym wypadku 60% w trakcie przechowywania w górach, pod powierzchnią ziemi, gdzie panuje niższa temperatura niż na zewnątrz - podaje theguardian.com.
Poza oszczędnością energii elektrycznej używanej do chłodzenia komór przechowalniczych, zuzywane jest mniej wody i oszczędzane są także cenne obszary powierzchni ziemi, której w Tyrolu brakuje.
Popularność na Wyspach Brytyjskich żywności, której wyprodukowanie nie przyczynia się do degradacji środowiska naturalnego sprawia, że coraz więcej dostawców chce wykazać się dbałością w tym względzie. Sieci handlowe prześcigają się w dowiedzeniu, że zużywają mniej wody, prądu, produkują mniej dwutlenku węgla w swoich sklepach, a także oferują podobne produkty.