Do przetwórstwa trafi ponad 12% więcej jabłek
W UE niektórzy producenci jabłek zdecydowali się nie zbierać wszystkich jabłek ze względu na zbyt wysokie koszty przechowywania, co prawdopodobnie wpłynie na dostawy jabłek w dalszej części sezonu.
Alternatywnie, wielu producentów kieruje więcej jabłek (niższej jakości) do sektora przetwórstwa, przechowując tylko jabłka najwyższej jakości. W rezultacie, według Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA), oczekuje się, że wykorzystanie jabłek do przetwórstwa w całej UE wzrośnie o 12,5% r/r, przy oczekiwanym wzroście w Polsce, Niemczech, Austrii i Francja. Może to doprowadzić do wyższych dostaw koncentratu jabłkowego na sezon 2022/23, potencjalnie łagodząc dodatkowy wzrost cen.
Jednak ze względu na niższą jakość jabłek, do wyprodukowania tej samej ilości koncentratu wymagana będzie większa ilość owoców, co potencjalnie zrekompensuje niższy początkowy koszt surowca.
Dodatkowo znacznie wzrosły koszty przetwarzania jabłek na koncentrat, ponieważ jest to proces niezwykle energochłonny, energia elektryczna potrzebna jest do rozdrabniania i mycia przed wyciśnięciem soku, późniejszymi procesami przechowywania, sterylizacji i chłodzenia. W rezultacie niektóre zakłady przetwórcze w Chinach wstrzymały produkcję wcześniej niż zwykle w sezonie, aby nie ponosić wysokich kosztów, co doprowadziło do zmniejszenia podaży i podniesienia cen. Ceny chińskiego koncentratu w USA w listopadzie 2022 r. wzrosły o 10,3% w porównaniu do października 2022 r. i o 27,15% do 2022rok do roku do 12,84 USD za galon amerykański. Wraz z postępem sezonu wpływ i reakcja na wyższe koszty będą kluczowym czynnikiem, na który należy zwrócić uwagę zarówno na ceny jabłek, jak i koncentratu jabłkowego.
źródło: Mintec
Komentarze
Zgroza