Truskawki odporne na suszę
Zaszczepiają bakteriami truskawki, aby uodpornić je na susze. Te same mikroorganizmy badają pod kątem ich wykorzystania jako biostymulatorów dla roślin. Naukowcy Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie pod kierownictwem profesora Grzegorza Mikiciuka z Wydziału Kształtowania Środowiska i Rolnictwa ZUT prowadzą te badania od wielu lat.
Owoce mają rosnąć smaczne i zdrowe, a ich produkcja ma się odbywać w jak najbardziej ekologiczny sposób. W swoich badaniach Naukowcy analizują wpływ bakterii ryzosfery, żyjących w najbliższym otoczeniu systemu korzeniowego na cechy fizjologiczne, skład chemiczny oraz wielkość i jakość plonu roślin. Poszukują takich szczepów mikroorganizmów, które będą również przyczyniały się do ograniczenia emisji gazów cieplarnianych.
- Obecnie skupiamy się głównie na badaniach nad wykorzystaniem mikroorganizmów w celu łagodzenia wpływu niedoboru wody na rośliny. Analizujemy również możliwości wykorzystania ich potencjalnych właściwości biostymulujących w uprawie roślin. Moim zdaniem, badania i poszukiwanie nowych rozwiązań, zmniejszających wpływ stresu suszy na rośliny uprawne, nabierają szczególnego znaczenia w dobie zachodzących, niekorzystnych zmian klimatycznych – mówi prof. Mikiciuk.
Badacze ZUT-u współpracują w tym temacie z naukowcami z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach, Uniwersytetu Szczecińskiego oraz Instytutu Technologiczno-Przyrodniczego. Koncepcja badań i same doświadczenia narodziły się i są prowadzone na ZUT.
źródło; fot.: zut.edu.pl