First Kiss® nowa marka jabłek Amerykanów
Zespół hodowców jabłek z Uniwersytetu w Minnesocie opracował nową odmianę jabłek – First Kiss®. Odmianę będą mieli możliwość uprawiać tylko sadownicy ze stanu Minnesota.
First Kiss® to 27 odmiana jabłek, która została wydana przez program hodowlany Uniwersytetu w Minnesocie. Z programu pochodzą popularne także w Europie Honeycrisp oraz SweeTango. Po raz pierwszy nadano jednak oddzielną markę dla jabłek uprawianych tylko konkretnym stanie.
MN55 pochodzi ze skrzyżowania Honeycrisp z wcześnie dojrzewającą odmianą znaną jako AA44, a prace nad jej udoskonalaniem trwały od lat 90. Podobnie jak w przypadku Honeycrisp, owoce First Kiss® są bardzo chrupiące, orzeźwiające i soczyste, o cierpkim smaku. Jabłka będą gotowe do zbiorów w połowie sierpnia, czyli do czterech tygodni wcześniej niż Honeycrisp. Poza granicami stanu jabłka będą sprzedawane pod marką Rave® tylko na podstawie umowy licencyjnej z firmą Stemilt Growers w stanie Waszyngton.
To już druga odmiana pochodząca od Honeycrispa zaprezentowana w tym roku przez Amerykanów.
Doświadczenia prowadzone w stanie Waszyngton nad nową odmianą – ‘Cosmic Crisp®’ trwały 30 lat. Co ciekawe, jest ona w tym momencie promowana, jako jedna z najbardziej przyszłościowych pochodnych ‘Honeycrispa’. Na półkach sklepowych pojawi się w 2019 roku. Jeśli opierać by się na naszym konsumenckim teście smaku, przepowiadamy jej dużą popularność.
My mieliśmy okazję zobaczyć i posmakować tej nowości na targach Fruit Logistica 2018 w Berlinie. O ‘Cosmic Crispie®’ opowiadał nam Pan Bassam Bousaleh, przedstawiciel Washington Apple Commission, organizacji, która zajmuje się promocją waszyngtońskich jabłek na świecie.
‘Cosmic Crisp®’ powstała ze skrzyżowania odmian ‘Enterprise’ i ‘Honeycrisp’. Już pierwszy rzut oka pozwala stwierdzić, że ‘Cosmic Crisp®’ wyróżnia się na tle innych odmian jabłek swoją wielkością i bardzo ciemnym wybarwieniem. Jeśli chodzi o smak i teksturę miąższu, to z pewnością odziedziczyła ją po ‘Honeycrispie’. Jest bardzo chrupka i NIEZWYKLE soczysta, ale według nas, słodsza niż rodzic. Jak zachwalał przedstawiciel waszyngtońskich producentów, mutacja jest bardzo wydajna w produkcji, a po swoim drugim rodzicu (‘Enterprise’) otrzymała dobre perspektywy w przechowywaniu: 6 miesięcy w zwykłej chłodni oraz 12 miesięcy w kontrolowanej atmosferze (także bez zastosowania 1-MCP). Jeśli chodzi o choroby – nie jest podatna na gorzką plamistość i oparzenia słoneczne. Jest natomiast podatna na mączniaka. Jako ciekawostkę podajemy link do strony Uniwersytetu Stanu Waszyngton, gdzie opisano dokładnie odmianę i sposób jej uprawiania: TUTAJ
Do klonów Honeycrispa odniósł się Pan Walter Guerra (podczas swojego wykładu na targach MTAS 2018 zatytułowanym: Przegląd odmian jabłoni na świecie ze szczególnym uwzględnieniem odmian klubowych. Trendy w nasadzeniach w rożnych regionach świata).
Jak zwrócił uwagę Pan Guerra zafascynowani nowymi odmianami są Amerykanie. W stanie Waszyngton, który produkuje najwięcej jabłek, jest silne przekonanie, że właśnie odmiany klubowe są przyszłością. 75% nowych nasadzeń to odmiany klubowe! Szczególnie silne zainteresowanie jest tam Honeycrispem, o którym mówi się MoneyCrisp (jabłko, które przynosi pieniądze) oraz jego ośmioma klonami, które sprzedawane są pod następującymi markami: Honey Crunch, SweeTango, Pazazz, EverCrisp, SnapDragon, Cosmic Crisp, Rave, Sugar Bee Apple.